Решението минималната работна заплата да е 50 на сто от средната за страната е грешка, то противоречи на Конвенцията на МОТ и на Европейската директива за адекватни минимални възнаграждение, посочи Велев

Свързани новини

03.02.2023 09:24

МРЗ да бъде 50% от средната за страната е грешка: Работодателските организации сезират ЕК

Видян 1417 пъти | Коментари 3
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) заедно с други работодателски организации ще оспори пред Европейската комисия и Международната организация на труда (МОТ) приетото вчера решение на българския парламент за размера на минималната работна заплата. Това съобщи днес във Варна председателят на Управителния съвет на АИКБ Васил Велев.

Решението минималната работна заплата да е 50 на сто от средната за страната е грешка, то противоречи на Конвенцията на МОТ и на Европейската директива за адекватни минимални възнаграждение, посочи Велев. По думите му с това гласуване парламентът всъщност е иззел функциите на Тристранния съвет, както и на Министерския съвет.

В Европа съотношението между минималната и средната заплата е 43 процента, в САЩ и Китай - значително по-ниско, допълни председателят на АИКБ. Според него проблем е и това, че при фиксирането на съотношението у нас  парламентът не е взел предвид нито че се начислява процент за прослужено време, нито голямата диференциация в заплатите по икономически сектори и по територии. В отделните сектори разликата в средните заплати достига четири пъти, каза още Велев. Според него правилното решение би било минималната заплата да бъде различна в различните икономически сфери, като се договаря от социалните партньори.

Безпрецедентно е Народно събрание да определя размер на минималната работна заплата, допълни Милена Ангелова, главен секретар на АИКБ. Според нея решението крие опасност да се усили инфлационната спирала. Има риск да се засили и натискът върху социалната система, защото там има много помощи, обвързани с МРЗ, допълни още Ангелова.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Anonimen 06.02.2023 05:43

    Очаквайте съкращаване,освобождаване/уволняване на по-малко необходимите бройки персонал и/или преназначаването им на 4 часов работен ден ведно с покачването на инфлацията, породено от налагащите се корекции на заплатите по управленските вериги.

  • 002 Anonimen 03.02.2023 18:37

    Ако остане на Велев, изобщо да не се плащат заплати на работещите. МРЗ в ЕС била 43% от средната, според него, но не споменава колко хиляди евро е средната РЗ в ЕС.

  • 001 нагли мърши 03.02.2023 12:00

    То всички депутати работят за бизнеса вместо за обществото, тия пак недоволни. Защо ли дадоха компенсации за милиони на печеливщи бизнеси, да не говорим за намаленото ДДС за ресторантьорите, които въпреки това надуха няколко пъти цените на боклуците, които предлагат?!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.