Лавров похвали като "добър и мъдър" първия външнополитически ход на администрацията на Байдън, която се съгласи с Русия договорът "Ново начало" да бъде безусловно удължен с пет години

Свързани новини

26.04.2022 11:09

Москва смята, че ядрената война е "неприемлива", но не и невъзможена, тъй като напрежението около Украйна нараства

Видян 1238 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Изходната позиция на Русия е, че атомната война трябва да бъде неприемлива и Москва успешно убеди САЩ и другите ядрени сили да се съгласят с това още през януари, изтъкна външният министър Сергей Лавров в интервю в понеделник. Той обаче добави, че оттогава ситуацията се е влошила до степен, в която съществува реална и сериозна заплаха.




Москва се опита да убеди президента на САЩ Доналд Тръмп да се придържа към изявлението на американските и съветските лидери от 1987 г. , че в ядрена война не може да има победители и че такава война не трябва да се води, обясни Лавров в интервю за "Голямата игра", политическо токшоу по руския Първи канал.


 


Докато администрацията на Тръмп отказваше да направи това, неговият наследник Джо Байдън "бързо" се съгласи с Москва и изявлението беше направено на срещата на върха с руския президент Владимир Путин през юни 2021 г. в Женева. Китай, Франция и Обединеното кралство - останалите три ядрени сили, които са и постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН - също изразиха съгласие и направиха съвместно изявление.




"Това е нашата принципна позиция. Започваме от нея", каза Лавров. Въпреки това рисковете от ядрена война вече са "много значителни. Не искам те да бъдат изкуствено завишени. Има много хора, които биха желали това. Опасността е сериозна, реална. Тя не може да бъде подценявана. "


 


Лавров похвали като "добър и мъдър" първия външнополитически ход на администрацията на Байдън, която се съгласи с Русия договорът "Ново начало" да бъде безусловно удължен с пет години. От друга страна, това е последното останало споразумение за контрол на въоръженията, след като Вашингтон се оттегли от договорите за ABM, INF и "Открито небе".
 
Дискусиите с работните групи на САЩ внезапно приключиха през февруари, след като Русия беше "принудена да защити руснаците в Украйна", които бяха "бомбардирани в продължение на осем години без никаква реакция от страна на Запада", отбеляза Лавров.


Първият дипломат на Русия сравни настоящата ситуация с Карибската криза от 1962 г. - Карибската криза, както я наричат в Москва. По думите му тогава не е имало много "писани" правила, но имплицитните правила за поведение са били ясни и за Вашингтон, и за Москва.
В онези години имаше канал за комуникация, на който и двамата лидери се доверяваха. Сега няма такъв канал. Никой не се опитва да я създаде. Отделните плахи опити, направени на ранен етап, не дадоха особен резултат", каза Лавров.


Вместо имплицитните правила от онази епоха, каза Лавров, днес "правилата са модна дума, която САЩ и техните съюзници използват, когато от тях се изисква да се държат "мило".
Те вече не настояват за международно право, а за спазване на "световния ред, основан на правила", в който "правилата" никога не се обясняват по никакъв начин.


В момента всички "правят заклинания" и казват, че не бива да се допуска избухването на Трета световна война, добави Лавров, като същевременно налива масло в огъня, изпращайки оръжия в Украйна и надявайки се конфликтът да се удължи, за да се обезкърви Русия.
 
 
 
 

 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

риби