Международния транспортен коридор "Север-Юг" (INSTC)

Свързани новини

17.06.2023 16:52

Москва разкри планове за "заместител на Суецкия канал"

Видян 11289 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Обемът на стоките, превозвани по Международния транспортен коридор "Север-Юг" (INSTC), който е обявен за алтернатива на Суецкия канал, може да се увеличи почти три пъти през следващите седем години, заяви руският министър на транспорта Виталий Савелиев на Международния икономически форум в Санкт Петербург (ПМИЕФ) в четвъртък.

INSTC е планирана 7200-километрова мултимодална транзитна система, която ще свързва корабни, железопътни и автомобилни маршрути за превоз на товари между Русия, Иран, Азербайджан, Индия и Централна Азия.

Изграждането на проекта започна в началото на 2000 г., но усилията за разработването му се засилиха, след като западните санкции принудиха Москва да пренасочи търговските си потоци от Европа към Азия, Африка и Близкия изток.

Общият товаропоток по INSTC е бил 14,5 млн. тона през 2022 г., а прогнозата за тази година е 17,6 млн. тона, обясни Савелиев. До 2030 г. се очаква обемът да достигне 41 млн. тона, допълни той.

Понастоящем функционират само някои участъци от маршрута, като миналия месец Русия и Иран се договориха да изградят железопътна линия, която да се включи в него. Москва планира да инвестира повече от 3 млрд. долара в разширяването на проекта до 2030 г.

Русия неведнъж е заявявала, че маршрутът може да се превърне в заместител на Суецкия канал - 193-километровия воден път на морското равнище в Египет, който свързва Средиземно с Червено море. По популярния маршрут между Европа и Азия всеки ден преминават около 12 % от световната търговия.


През март 2021 г. Суецкият канал беше блокиран за шест дни от заседнал контейнеровоз. Затруднението струваше на световната търговия приблизително 9 милиарда долара на ден.

Очаква се търговията чрез INSTC да позволи на компаниите да намалят разходите за превоз с около 50% и да спестят до 20 дни време за пътуване в сравнение с маршрута през Суецкия канал.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

дева