Един пояс, един път

Свързани новини

14.05.2023 17:00

Италия може да излезе от Новия път на коприната: FT

Видян 13002 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Италия планира да проведе разговори с Китай за евентуално излизане от инфраструктурния и инвестиционен проект на Пекин Един пояс, един път (BRI), съобщи Financial Times, като се позова на правителствени служители.

Рим стана единствената страна от Г-7, която подписа пакта през 2019 г., което предизвика остри думи от страна на Вашингтон и Брюксел.

Участието на Италия ще бъде автоматично подновено през 2024 г., освен ако тя не излезе активно от споразумението.

"Искаме да поддържаме добри отношения с тях [Китай] и да работим, за да избегнем ескалация на проблемите", заяви италиански служител пред FT, като добави, че Рим не желае да "антагонизира" Пекин.

Заедно с други членове на ЕС, Италия е въвлечена в нарастващото напрежение между САЩ и Китай, което се изостря поради тесните връзки на Пекин с Москва.

"Като се има предвид състоянието на отношенията между САЩ и Китай, ние не можем да останем съюзник на САЩ и в същото време да останем в BRI", заяви Стефано Стефанини, бивш посланик на Италия в НАТО, цитиран от FT. "Трябва да се опитаме да договорим с китайците мирен - или възможно най-малко вреден - изход".

Миналия месец агенция Блумбърг съобщи, че италианският министър-председател Джорджия Мелони възнамерява да направи изявление относно участието на Италия в BRI преди срещата на върха на Г7 през май, но все още не е решила дали меморандумът за разбирателство трябва да бъде прекратен или подновен.


По-рано тази седмица италианският премиер е уверила председателя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти, че нейното правителство е за излизане.

Предполагаемите планове предизвикаха дълбока загриженост в бизнес общността на Италия, която вече е в затруднено положение заради санкциите срещу Русия, тъй като се смята, че отварянето на китайския пазар след Ковида предлага значителни перспективи. През първото тримесечие на 2023 г. италианският износ за Китай отбеляза ръст от 92,5 % на годишна база, подкрепен най-вече от краткосрочното увеличение на продажбите на фармацевтични продукти.

"Евентуално оттегляне би довело до охлаждане на двустранните отношения в исторически момент, в който компаниите и професионалистите изпитват треска и желание да се върнат на китайския пазар", заяви пред FT Марио Босели, президент на Фондация "Съвет Италия-Китай".

Инициативата  Един пояс, един път, представена от китайския президент Си Дзинпин през 2013 г., предвижда свързването на Китай с Африка, Азия, Европа и Северна и Южна Америка чрез мрежа от морски пристанища, железопътни линии, пътища и индустриални паркове. Очаква се тя да осигури ефективна свързаност и да стимулира сътрудничеството на Китай с повече от 80 държави по света. Като основна цел на проекта е посочено насърчаването на мира чрез търговия и развитие.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 15.05.2023 09:34

    Сигурно ще излязат щом дълбоката държава е наредила. Жалко за демокрацията и интересите на другите хора дето не са от дълбоката държава.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

телец

Емоционалното напрежение може да надделее днес

Емоционалното напрежение може да надделее днес,