Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви, че страните, които купуват петрол от Москва, трябва да сформират коалиция, чиято цел е да "блокира" руския петрол и да предотврати повишаването на цените на енергията в условията на санкции

Свързани новини

11.06.2022 07:07

Министерството на финансите на САЩ предлага нова "коалиция" срещу Русия

Видян 7860 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви, че страните, които купуват петрол от Москва, трябва да сформират коалиция, чиято цел е да "блокира" руския петрол и да предотврати повишаването на цените на енергията в условията на санкции.




В четвъртък на политическия форум DealBook DC на вестник New York Times Йелън беше попитана дали е възможно да се създаде "картел" от купувачи на руски петрол, който да предотврати твърде високото покачване на цените.




"Трябва да има достатъчно голяма група държави, които да се съгласят с това. И ще е необходимо да се създаде такава коалиция", отговори Йелън.




"Но бих искала да отбележа, че Европейският съюз вече обяви, че постепенно ще прекрати покупките на руски петрол, но освен това заяви, че ще забрани на европейските държави да застраховат танкери, превозвани от Русия, и е много вероятно Обединеното кралство да се присъедини към тази забрана. А това може да доведе до блокиране на голяма част от руския петрол. "


 


"Санкциите ни са изключително ефективни, но ние продължаваме да ги затягаме и цените на петрола могат да се повишат още повече", каза тя.




Коментарите на Йелън идват два дни, след като тя заяви пред Сената,че в САЩ се наблюдават "неприемливи нива" на инфлация, особено по отношение на цените на храните и бензина.



Джанет Л. Йелън заяви също така, че очаква икономиката на САЩ да се забави, тъй като Федералният резерв повишава лихвените проценти, за да укроти инфлацията, но не очаква рецесия.


 


Световната икономика е изправена пред редица сериозни заплахи и че е малко вероятно цените на газа да спаднат в близко бъдеще.




Въпреки това тя заяви, че икономиката на САЩ остава силна въпреки повишаването на цените и че стабилният пазар на труда и добрите финанси на домакинствата би трябвало да продължат да стимулират потребителските разходи.




"Нищо не подсказва, че се готви рецесия", каза г-жа Йелън.




Този месец г-жа Йелън бе подложена на критики, след като призна, че е сгрешила относно пътя, по който ще поеме инфлацията през изминалата година, когато тя - заедно с много други икономисти - първоначално определи ръста на цените като "преходен".





Министърът на финансите се сблъска и с въпроси дали пакетът от стимули на стойност 1,9 трилиона долара на президента Байдън е допринесъл за повишаване на инфлацията.



Г-жа Йелън заяви в четвъртък, че не съжалява за мащаба на помощта, известна като Американски спасителен план, предвид тежките икономически прогнози по време на приемането му през март 2021 г.




"Не бих постъпила по различен начин", каза г-жа Йелън, като отбеляза, че прогнозите са за висока безработица за продължителен период от време. "Подкрепях много Американския спасителен план. "



Въпреки че г-жа Йелън изрази оптимизъм, че САЩ ще успеят да избегнат рецесия, икономиката е изправена пред някои сериозни препятствия, сред които войната в Украйна, по-високите цени на енергията и продължаващите блокирания на Ковида в Китай.




Тя добави, че от Фед ще зависи да постигне т. нар. меко приземяване, при което да повиши разходите по заемите дотолкова, че да намали търсенето и да укроти ръста на цените, без да предизвика рецесия.




Много страни, включително САЩ и държавите-членки на ЕС, наложиха мащабни санкции на Москва след началото на руската военна кампания в Украйна в края на февруари.




Брюксел обеща да се откаже от руския газ до 2030 г. , а миналата седмица забрани вноса на руски петрол по море. Това беше компромис, който позволи на Унгария и други страни, силно зависими от руската енергия, да продължат да получават петрол по тръбопроводи.





Кремъл предупреди, че ограничаването на руския износ на петрол ще навреди не само на Русия и ЕС, но и ще има "отрицателен ефект" върху световния енергиен пазар.




 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

дева