Участници позират за семейна снимка по време на срещата на върха на Г-7 в Кьонигсвитер, близо до Бон, Германия, 19 май 2022 г. REUTERS/Бенджамин Уестхоф

Свързани новини

21.05.2022 07:17

Г-7 обсъди създаването на картел, който да контролира цената на руския петрол

Видян 12515 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Страните от Групата на седемте (Г-7), представени от съответните си министри на финансите и управители на централни банки, обсъдиха създаването на картел на купувачите, за да контролират цената на руския петрол. Това обяви американският финансов министър Джанет Йелън в коментар пред репортери между срещите на Г-7.




"За да се постигне това, е необходим значителен картел, може би само ЕС не би бил достатъчен. . . Появи се идеята да се използват санкции, вторични санкции. Идеята за тарифи вместо ценови ограничения може да бъде алтернативен подход", каза Йелън, като се позова на плановете на ЕС да наложи ембарго върху вноса на руски петрол в условията на кризата в Украйна. По-рано тази седмица тя подчерта, че "е изключително важно [страните от ЕС] да намалят зависимостта си от руския петрол".


 


Според Йелън целта на картела ще бъде "да поддържа притока на руски петрол на пазара, за да задържи световните цени, така че да нямаме неоправдани отрицателни въздействия", тъй като в противен случай този ход може да предизвика "стагфлационни сътресения" Картелът ще бъде натоварен със задачата да ограничи цената на руската суровина.


 


 


"Така че това е добра цел и мисля, че всички я подкрепят", заяви тя, като все пак отбеляза, че "нищо не е изкристализирало" и че разговорите за различните възможности за ограничаване на руския износ на петрол са в начален етап.


 


"Дори не е ясно дали ще изберем този път. Мисля, че много хора, включително и аз, го намират за привлекателен от обща икономическа гледна точка. Реалното му функциониране е предизвикателство и всички тези въпроси все още не са решени", заключи Йелън.


 


Шестият пакет от антируски санкции, свързани с Украйна, предложен от Европейската комисия (ЕК), включва проект за отложено петролно ембарго, което ще забрани вноса на руски суров петрол шест месеца след влизането в сила на пакета, а от 2023 г. ще забрани и вноса на петролни продукти. ЕК предложи също така да позволи на Унгария и Словакия, които са по-зависими от руската стока от други европейски държави, да отложат забраната до края на 2024 г.


 


Според източниците обаче ЕК вече е била принудена да смекчи някои предложения за сроковете на забраната и да обмисли възможни изключения от петролното ембарго, тъй като редица европейски държави смятат, че забраната на руския петрол би била катастрофална за Европа.


 


 Снимка: Ройтерс


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Чурулик Марийкин 21.05.2022 15:59

    А какви ще са възможните изключения за петролното ембарго, ако Русия Ви спре петрола и го насочи към други държави ???? Ще ПИКАЕЕТЕ газ евентуално, или бъркам !!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

дева

Може би ще ви се наложи да поработите допълнително

Може би ще ви се наложи да поработите допълнително. Във