Според разследването използването на посредници е оскъпило цената на газта с около 30%

Свързани новини

08.02.2023 11:47

Министър на Петков- Нинова и бивш шеф на Булгаргаз с обвинения за 88 млн.лв.

Видян 2235 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След сигнал от ПП ГЕРБ прокуратурата обвини бившия енергиен министър в кабинета на Кирил Петков - Александър Николов, един от заместниците му – Данаил Николов, както и бившия директор на Булгаргаз Людмил Йоцов. Тримата ще отговорят за причиняване на вреди на държавния газов доставчик.


От брифинг на прокуратурата стана ясно, че на Александър Николов и на Людмил Йоцов са повдигнати обвинения в умишлена безстопанственост за това, че с бездействие те са застрашили дейността на Булгаргаз като обществен доставчик.


Обвиненията срещу тримата са свързани със закупуването на газ за нуждите на Булгаргаз през посредници. Разработката, по която са обвинени тримата, е стартирала още през лятото на миналата година от Държавна агенция Национална сигурност (ДАНС). На 26 април Газпром спря да подава газ на България, след като тя отказа да плаща в рубли за разлика от много членове на ЕС и при изрично вписана в договор такава опция.


„Бих се въздържала от конкретиката на имената на обвиняемите, заяви след повдигането на обвинения говорителката на НСлС Бисерка Стоянова”, цитирана от БГНЕС. Досъдебното производство е образувано по сигнал на ДАНС след преценка на прокурор от СГП за достатъчно данни, каза още тя и добави: "Възложено ни беше в началото на месец септември 2022 г. Разследването се провеждаше по няколко линии - основно те бяха насочени във връзка с формиране на официална позиция на Булгаргаз като публично предприятие във връзка с предложената нова схема за плащане от Газпром за дългосрочния договор, който имаме сключен и изтече миналата година".


„Събраните доказателства са в доста голям обем и са анализирани на достатъчно ниво, за да се направи извод за виновността на дадени лица”, твърди Стоянова.
"Според събраните до момента доказателства щетата от престъпленията възлиза на над 88 млн. лв. и е настъпила за Булгаргаз ЕАД, съобщи след това Софийската градска прокуратура.





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 09.02.2023 10:13

    Николов има вид и се държи като селски тарикат и напълно оправдава прякора си Сашо кеша

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

лъв