“Успяхме да спестим тези пари на българската икономика и българските потребители”, изтъкна министърът. Цялата документация е предадена на компетентните органи, стана ясно от думите му. Прокуратурата, ГДБОП и ДАНС проверяват доставките на газ.

Свързани новини

09.11.2022 18:00

Погнаха Петков-Нинова за доставките на газ с посредници: 187М на месец

Видян 3386 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

“Краткосрочните договори за газ са сключвани в нарушение на закона”, обяви в НС енергийният министър Росен Христов. Той бе извикан да докладва за доставките на синьо гориво от април досега.


Христов уточни, че не са предприемани стъпки за сключване на дългосрочни договори. От началото на годината не са предприети мерки за диверсификация на доставките на газ. Министерството на енергетиката (МЕ)  завари договорени доставки за септември и частично за октомври. Затова и ведомството се е заело да осигури газ, стана ясно от думите на Росен Христов.


Депутатът Жечо Станков от ГЕРБ предположи, че енергийният министър ще сезира компетентните органи за констатираните нарушения в доставките на газ. Той посочи, че щетата нанесена от кабинета Петков-Нинова е 187  млн. лв. на месец. Христов пък отговори, че загубите от договорите възлизат около 200 млн. лв. месечно.


“Успяхме да спестим тези пари на българската икономика и българските потребители”, изтъкна министърът. Цялата документация е предадена на компетентните органи, стана ясно от думите му. Прокуратурата, ГДБОП и ДАНС проверяват доставките на газ.


Рамадан Аталай от ДПС заяви, че на изслушването му липсваха Кирил Петков и Асен Василев. Освен това той  изказа съжаление, че нямало как да бъде поканена  и Лена Бориславова. Според него това са  хората, които най-добре могат да обяснят за газовите доставки.


Напомняме, че въпросът за доставките на газ от кабинета Петков-Нинова вече заинтересува и Националната следствена служба (НСлС).


"Ако има престъпление, което ненужно натоварва обществото с високи цени на енергоносителите, това няма да остане незабелязано и несанкционирано от нас", заяви преди седмици шефът на ведомството Борислав Сарафов. Тогава той обясни, че се разследва дали има извършени престъпления, завишени цени и ненужни посредници в доставките. "Прокуратурата и следствието се занимават само физически лица”, посочи Сарафов след въпрос дали се разследва Петков или правителството му.


Още през септември лидерът на Изправи се.Бг Мая Манолова представи в ефира на bTV фактура от Газпром, която показва, че “купуваме газ през посредници по-скъпо”. “Предишното правителство трябва да отговаря защо чрез приятелски фирми-посредници синьото гориво поскъпна с 30%", заяви тя тогава.


„Фактурата е от 28 юни 2022 г. Цената е 84 долара. Договорът с Газпром е още действащ. По него през месец август и септември предходната година се договарят количествата и се прави програма, по която България ще получава ежемесечно газ от Газпром.


За месец юли количествата по тази фактура са 1 703 000 мегаватчаса на цена 160 лв. Същият този месец правителството на Кирил и Асен е плащало на Винтерсхал дъщерното дружество на Газпром, газ на цена 220 лв.“, обясни Манолова. „Тези 60 лв. за всеки един мегаватчас, които са разликата в полза на посредниците, всъщност са една от причините за огромната инфлация в България“, посочи тя.


“Газът пак е от Газпром, но го плащаме 28% по -скъпо, които се разпределят между офшорките на Промяната и Газпром”, заяви в края на август и Делян Добрев, който също представи фактури с дата 31 юли 2022 г.


Егор Глазунов



 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Коко. 09.11.2022 18:27

    Че Нинова не е цвете за мирисане е ясно. Ама защо толкова ви "боде" тя, та я слагате където трябва и не трябва. Та в това правителство не беше ли и Сандов примерно. При Вас "обективността"не е водеща. Парата и само парата. Тя не мирише.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

близнаци

Денят ще предложи динамични социални контакти

Денят ще предложи динамични социални контакти. Бъдете