Свързани новини

13.09.2015 17:09

Минфин: Дефицитът в Здравната каса гони 100 млн.лв.

Видян 1798 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

98 000 000 лв. ще бъде дефицитът в бюджета на Националната здравноосигурителна каса в края на годината. Той може да бъде намален до 72 милиона, ако влязат в сила отстъпките на цените на лекарствата от фармацевтичните производители. Това стана ясно от думите на председателя на Надзорния съвет на Касата Кирил Ананиев по време на обсъждането на бюджета на НЗОК. 


„Вторият източник е да има преизпълнение по приходната част от здравноосигурителни вноски. Ако има такива приходи, ще способстват и за това. И третото нещо: ще се стараем до края на годината - надзорът - много сериозен контрол, да намалят или по-точно се ограничат надписванията. Това ще бъде представено на депутатите и на Министерския съвет“, каза още той.


Според Ананиев оттук нататък ще има дискусия какво ще се прави по-нататък, за да може да се нулира бюджета за следващата година. 


Според председателя на Националната пациентска организация Станимир Хасърджиев най-добрият вариант е актуализацията на бюджета на Здравната каса. „В противен случай в края на годината касата няма да може да извършва определени плащания. За съжаление другият вариант означава прехвърляне на дефицита за следващата година и стартиране на следващата година със сериозен минус“, добави той. 


По думите на Хасърджиев въпреки очакваните по-високи приходи, които са заложени в бюджета на Здравната каса за 2016 г., ще бъдат стопени от прехвърлянето на дефицита от тази година. 


„Като се прибавят към това и задълженията на Здравната каса, които са на стойност 146 милиона към 30 юни, това означава, че към края на годината те ще бъдат и по-големи към западни здравноосигурителни фондове“, допълни той. 


„Това е реалността, с която депутатите трябва да бъдат запознати, защото в крайна сметка те гласуват бюджетите на Здравната каса и отговорността за това дали парите ще стигнат или не, зависи най-вече от това, какво ще бъде заложено и гласувано като бюджет“, коментира още Хасърджиев. 


Дефицитът в бюджета на Здравната каса за тази година се очаква да бъде близо 127 милиона лева, прогнозираха от НЗОК. Тази информация стана ясна по-рано от отчета за изпълнението му през първото полугодие, преди заседанието на Надзорния съвет на Касата. 


Управителят на Здравната каса Глинка Комитов настоява през следващите три години бюджетите да се правят на базата, зададена от Министерството на финансите, като се запазят съотношенията между различните видове плащания, но с леко повишение.




Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.