18.08.2015 16:26

НЗОК е прехвърлила незаконно 4,5 млн лева към болниците

Видян 1545 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В нарушение на Националния рамков договор Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е отклонила 4,5 млн. лева средства от медико-диагностичните дейности към болниците, което ще доведе до сериозен дисбаланс в доболничната помощ.


За това алармира председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Венцислав Грозев пред журналисти след заседание на Управителния съвет на БЛС, съобщава БГНЕС.


Преди около десетина дни оперативното ръководство на БЛС е отправило няколко запитвания до НЗОК относно решения на нейния надзорен съвет, свързани с рестриктивни моменти във връзка със заплащанията и несъобразени и неконсултирани с БЛС прехвърляния на парични средства от медико-диагностичните дейности към болнична помощ, обясни д-р Грозев. Тези прехвърляния вече донасят проблеми, предупреди той.


"Без участието на БЛС, въпреки че такъв е законът, се прехвърлят 4,5 млн. лева средствата от медико-диагностичните дейности, тоест за лабораторни диагностики - скенери, рентгени, ядрено-магнитни резонанси и т.н., са прехвърлени към болниците", възмути се д-р Грозев.


Представителите на Световната банка обърнаха внимание на факта, че близо една трета от дейността на болниците може да бъде изнесена в доболничната помощ, припомни и зам.-председателят на БЛС д-р Павлова. "Това е политика и на Министерството на здравеопазването и ние очакваме да бъде обърната пирамидата", подчерта тя. В момента се случва обратното - прехвърляне на 4,5 млн. лева от доболничнита към болничната помощ, тоест лишава се пациентът от възможността да диагностицира заболяването още в извън болничната помощ, обясни д-р Павлова.


"От вчера сме в ситуация на огромен проблем, който ще възникне по плащанията по банков път за болнична дейност и изобщо за дейността в здравеопазването чрез НЗОК и чрез системата за електронно банково разплащане СЕБРА", подчерта председателят на БЛС. На базата на приетия бюджет на НЗОК за 2015 година плащанията трябва да вървят в рамките на 267,7 млн. лева, но с писмо на министъра на финансите се изказват изключително сериозни притеснения от негова страна, че Касата ще е в състояние да разплаща дейност за останалите 6 месеца от 2015 година в рамките 249,9 млн. лева, което с около 22,8 млн. лева на месец по-малко до края на годината, посочи още той.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

козирог