В нов доклад на Службата на ООН по наркотиците и престъпността (СНПООН) се посочва, че през 2023 г. Мианмар ще се превърне в най-големия център за производство на опиум в света, като изпревари Афганистан.

Свързани новини

23.12.2023 17:10

Мианмар изпревари Афганистан като най-голям производител на опиум в света

Видян 4473 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В нов доклад на Службата на ООН по наркотиците и престъпността (СНПООН) се посочва, че през 2023 г. Мианмар ще се превърне в най-големия център за производство на опиум в света, като изпревари Афганистан.

Неотдавнашна публикация на ООН съобщава, че от 2022 г. до 2023 г. производството на незаконната култура в Мианмар се е увеличило с 18% до общо 47 100 хектара, на които се отглежда.

"Нарушенията в икономиката, сигурността и управлението, последвали военния преврат през февруари 2021 г., продължават да тласкат земеделските стопани в отдалечените райони към опиума, за да изкарват прехраната си", заяви регионалният представител на UNODC Джереми Дъглас. "Засилването на конфликта в [северния щат] Шан и други гранични райони се очаква да ускори тази тенденция", отбеляза той.

Според UNODC площите за отглеждане на опиум са се разширили най-много в граничните райони на Мианмар в северния щат Шан, който граничи с Китай, Лаос и Тайланд. Следват щатите Чин и Качин, където добивът се е увеличил с 16% до 22,9 килограма на хектар, което според сведенията се дължи на по-усъвършенствани земеделски практики.

Според доклада като цяло фермерите от Мианмар са спечелили с около 75% повече през тази година от отглеждането на опиумен мак, тъй като средните цени, плащани за културата, са достигнали около 355 долара за килограм.


Увеличаването на производството на опиум в Мианмар се случва, след като производството в Афганистан спадна с около 95% до около 330 тона след забраната на талибаните за отглеждане на мак през април миналата година. Преди това Афганистан беше най-големият производител на опиум в света, осигуряващ над 80 % от световното предлагане, и основен източник на хероин както в Европа, така и в Азия.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 23.12.2023 23:03

    Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може----- https://da.gd/xlbio

  • 001 Дядо Кисинджър, седми казан, ляво 23.12.2023 20:10

    "Нарушенията в икономиката, сигурността и управлението, последвали военния преврат през февруари 2021 г., продължават да тласкат земеделските стопани в отдалечените райони към опиума, за да изкарват прехраната си", заяви регионалният представител на UNODC Джереми Дъглас. Му-ХА-хАх! А дали е така? Талибите, по съвет на китайците вече засяват 90% от маковите полета с пшеница, сашките се друсат с фентанил, а фентанилът е скоропостижен.Е, намериха се други гугушки за нарушения в икономиката, сигурността и управлението.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

везни

Днес темите ще са свурзани най-вече с личния ви живот

Днес темите ще са свурзани най-вече с личния ви живот,