Илон Мъск ще продължи да настоява за технологичен напредък в области като изкуствения интелект, но трябва да бъде убеден да се съгласи с определени правила, заяви руският президент Владимир Путин пред американския журналист Тъкър Карлсън в интервю.

Свързани новини

09.02.2024 18:00

Мъск не може да бъде спрян: Путин

Видян 948 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Илон Мъск ще продължи да настоява за технологичен напредък в области като изкуствения интелект, но трябва да бъде убеден да се съгласи с определени правила, заяви руският президент Владимир Путин пред американския журналист Тъкър Карлсън в интервю.

Карлсон попита Путин дали смята, че "империята на ИИ" скоро може да стане реалност, и какво мисли за последните технологични разработки, по-специално за чипа Neuralink на Илон Мъск, който е бил имплантиран в човешки мозък.

В отговор руският президент заяви, че "няма как да спрем Илон Мъск", но подчерта, че е важно "да намерим някакъв общ език с него", тъй като "този процес [развитието на ИИ и генетиката] трябва да бъде формализиран и подчинен на определени правила".

Путин призна, че не е възможно да се спрат изследванията в областта на ИИ и генетиката - които според него сега могат да проправят пътя за създаването на "свръхчовек" - подобно на това как не е било възможно да се предотврати използването на праха. Въпреки това човечеството в крайна сметка ще осъзнае заплахата, която представлява неконтролираното развитие на тези технологии, и ще постигне международно споразумение по отношение на регулациите, казва той.


Той също така сравни развитието на изкуствения интелект и генетиката с появата на ядрените оръжия, като отбеляза, че "след като човечеството почувства екзистенциална заплаха от ядрените оръжия, всички ядрени държави се примираха, тъй като осъзнаха, че небрежното използване на ядреното оръжие може да доведе човечеството до изчезване".

Руският президент веднъж описа изкуствения интелект като "нова глава" в човешкото съществуване, подчертавайки, че е невъзможно да се предотврати създаването на изкуствен свръхинтелект, който би могъл да се самоосъзнае и да придобие когнитивни функции.

Тъй като обаче това е невъзможно да бъде предотвратено, Путин предложи Русия да стане лидер в разработването на технологиите за ИИ или поне да се стреми да бъде сред световните лидери.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 09.02.2024 19:37

    С две ръце "ЗА" изкуствения интелект и генетичния инженеринг. Без ИИ не можем да излезем извън тази планета, без генетичен инженеринг скоро ще трябва да се качваме обратно по дърветата.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

телец