Свързани новини

09.07.2014 16:20

Марица с 8 рискови зони от наводнение

Видян 1465 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Река Марица в Пловдивска област е с 8 рискови за наводнение райони. Това обяви директорът на Басейнова дирекция „Източно-беломорски район" инж. Никола Кърнолски, цитиран от Дарик. Той обясни, че зоните обхващат 114 км в Пловдив и региона, заедно с притоците Първенецка, Чепеларска, Стряма и Омуровска. Освен това Марица крие опасности край Пазарджик и Димитровград. Към опасните зони в Пловдивско е и горното поречие на река Тунджа при Калофер.


По думите на експерта критичните зони са включени в Плана за управление на риска от наводнения в Източно-беломорски район за реките Марица, Тунджа, Арда и Бяла. През 2013 г. е започнала предварителна оценка на риска от наводнения. След определянето на опасните зони, предстои създаването на специфични карти. Последният етап е изготвянето на програма от превантивни мерки, която трябва да е готова до края на 2015-та година. Дейностите се изпълняват по Закона за водите и са част от европейската директива за превенция.


Инж. Кърнолски смята, че опасността от наводнения се дължи на климатичните промени, които са трудни за прогнозиране, когато имат локален характер. Оказва се, че липсват достатъчно подготвени специализирани фирми, които да извършват почистване на речните корита, без да се стига до грубо изземване на инертни материали.


Главният еколог на Пловдив Стефан Шилев обясни, че растителността по река Марица от май до октомври се премахва от работна група от общинско предприятие „Градини и паркове". Целият южен бряг вече е почистен, но остава половината от северния. Планиран е и повторен оглед на почистените райони, подчерта Шилев. Той посочи, че общината е отговорна за почистването на коритото в границите на града. Именно заради това от „Градини и паркове" са ангажирани с тази дейност. Служители на отдел „Екология" всеки месец правят обход и проверяват проводимостта на речните тела.


Пловдивският еколог е категоричен, че проблемът с изнасянето на инертни материали с каруци от реката в район „Източен" и изхвърлянето на боклуци е решен. Това е станало благодарение на поставените бетонни кубове за ограничен достъп.


От Областната администрация са отговорни за почистването на речните корита извън регулацията на общините. На територията на отделните населени места проводимостта на реките се следи от кметовете.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

овен

Денят е със смесена енергетика

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят е със смесена енергетика, но е напълно подходящ