Преди това изоставен дворец от 18-ти век, хотелът е преустроен в чест на цветовете, шарките и светлината на общността. Дотолкова свикнала с бутиковите зрелища на покрива, че избрах коженото си яке с ресни вместо уютното си дънково яке, когато се впуснах в Lumi. Пристигнах почти целият в пот след изкачването на хълма, но изненадващо не ме посрещнаха дълги опашки, а невероятно любезен персонал.

Свързани новини

01.04.2023 17:03

Lumi Rooftop в Португалия е най-добрият ресторант на покрив в Европа

Видян 15509 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 3.5000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Когато главният готвач Жоао Силва пое ръководството на Lumi Rooftop, той искаше да направи нещата по различен начин. По думите на Силва "непретенциозните и скромни кухненски съставки" са достатъчни, за да заблестят португалските хапки, известни като petiscos.

Ресторантът в Лисабон постоянно е избиран за най-добър в Европа (през 2021 и 2023 г.), така че по време на едномесечния ми престой в града го посетих. Разположен в сърцето на квартал Байро Алто, на върха на един от прословутите седем хълма на Лисабон, ресторант и бар на покрива Lumi, концепция на Bomporto Hotels, е любовно писмо до Португалия.


Хотел Lumiares Hotel & Spa, в който се помещава Lumi, е известен с това, че преобразява стари сгради, и стои зад Vintage, друг награждаван хотел на 15 минути по-нагоре по улицата.

Преди това изоставен дворец от 18-ти век, хотелът е преустроен в чест на цветовете, шарките и светлината на общността. Дотолкова свикнала с бутиковите зрелища на покрива, че избрах коженото си яке с ресни вместо уютното си дънково яке, когато се впуснах в Lumi. Пристигнах почти целият в пот след изкачването на хълма, но изненадващо не ме посрещнаха дълги опашки, а невероятно любезен персонал.


В Lumi се водят разговори и се пуска слаб плейлист с нео-соул и няколко португалски класики. Мястото е гостоприемно за семейства, а малките деца могат да поръчват от менюто за деца. (Скоро разбрах, че би било достатъчно да нося потник, а не кожено яке.)

Интериорът на Lumi е обмислен и същевременно домашен, с успокояваща цветова палитра от лайм и светложълто. Вътрешният формат на отворената кухня води до зашеметяваща външна панорамна гледка към Лисабон и великолепните околни планини. Оттенъци на теракотени плочки и пищна зелена гора рисуват околната картина.

Докато надничах в кухнята, намерих утеха, виждайки готвачи от места като Ангола и Кабо Верде. Това ми даде да разбера, че опитът на готвачите се простира отвъд границите на Лисабон.

Роден в централна Португалия, Силва е работил в редица ресторанти със звезди "Мишлен", а няколко от готвачите в екипа му са работили заедно с него през последното десетилетие. Силва споделя пред Food & Wine, че е дълбоко свързан с екипа си, който "за щастие е там от самото начало".

Работата му в местната ферма Quinta do Arneiro се оказва ключов момент в кариерата му. "Работих в органична ферма, където менюто се променяше всяка седмица", казва Силва. Той обяснява, че работата със съставки направо от земята го е смирила и му е отворила очите за нов начин на живот.

"Беше готино и невероятно време и когато дойдох в Lumi, разбира се, донесох това със себе си", казва Силва, който се стреми да добива всичко от местни източници.

Защо Порто е идеалното място за бягство за всеки любител на виното.


Ashia Aubourg


Всички ястия на главния готвач са свързани по някакъв начин с португалската домашна кухня. Нежният печен октопод и хрупкавото севиче от риба тон, например, са "от Алгарве". Пика пау, задушено говеждо месо в португалска бира и сок от кисели краставички, е неговата ода за португалската комфортна храна.

Сред акцентите в менюто са още peixinhos da horta - ястие от пържен зелен фасул, както и печено bacalhau - осолена риба треска, която присъства в изобилие във всяко лисабонско меню.


Източник: foodandwine.com




 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

везни