Уилям Лесли Арнолд

Свързани новини

13.05.2023 08:05

Любящ баща е разкрит като избягал осъден убиец

Видян 6270 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Голите факти по делото представят американския тийнейджър Уилям Лесли Арнолд като злодей-убиец, който застрелва родителите си, защото не му позволяват да вземе колата им за автокино през 1958 г.

Тогава едва 16-годишен, Арнолд заровил телата им в задния двор на семейната къща в Омаха, Небраска, и две седмици продължил да живее нормално, докато не бил конфронтиран и признал за престъплението, заради което бил осъден на доживотен затвор.

Оттук-нататък историята на Арнолд можеше да поеме по познатия път на доживотните затворници - десетилетия затвор преди смъртта, която някои отбелязват, а малцина оплакват.

Но бягството на Арнолд от затвора през 1967 г., когато е още млад мъж, води до съвсем различен изход, който завършва нелепо в Австралия и смъртта на човек с друго име, известен като любящ баща на семейство, което няма представа за тайния му живот.


Убийствата

Черно-бели снимки в пресата от 50-те години на ХХ в. показват как едно слабо момче е водено в градината на дома си, заобиколено от полицаи, докато посочва мястото, където е погребало родителите си.

Джеф Бритън, началник на Службата за подкрепа на правоприлагащите органи в Калифорния, си спомня подробности по случая с живия спомен на човек, който е прекарал години в преглеждане на досиетата.

В нощта на убийствата Арнолд застрелва родителите си, преди да вземе колата и да гледа филм с приятелката си от гимназията, след което казва на всички - дори на членовете на семейството, че родителите му са заминали на екскурзия.


Убил е родителите си... и е в киносалона, където гледа "Неживите".


Джеф Бритън, американски следовател


"Той е убил родителите си. И е щял да ги погребе в двора по-късно през нощта, а преди това е в автосалона и гледа "Неживите" - казва Бритън, който работи по случая в продължение на девет години от 2004 до 2013 г. в Департамента за изправителни услуги на щата Небраска.


"Да убиеш родителите си заради използването на колата, за да отидеш на кино - това не е нормално. Това ме накара да се запитам дали не става дума за нещо друго", казва той пред CNN.



По времето, когато Бритън започва работа по случая, Арнолд се укрива повече от три десетилетия.


През 1967 г., след като излежава само осем години от доживотната си присъда, Арнолд и неговият съкилийник Джеймс Хардинг се свързват с човек отвън чрез обяви, поместени в местния вестник "Линкълн джърнъл стар", казва Бритън.


"Успях да идентифицирам човека, който им помогна да се сдобият с оборудване, за да излязат от затвора - това беше бивш предсрочно освободен", казва Бритън и обяснява, че предсрочно освободеният се сдобил с маски, които затворниците използвали, за да заблудят надзирателите, които ежедневно преброявали главите в затвора.


"Подобно на филма "Бягство от Алкатраз" с Клинт Истууд" - добави Бритън.


Тогавашните вестникарски репортажи документират дръзкото им бягство през 12-метрова телена ограда в зоната с ниска степен на сигурност на затвора, като използват тениска, за да прикрият бодливата тел.


Издирването по земя и въздух обхваща четири щата с хеликоптери, самолети със стационарни крила, патрулиращи войници, заместник-шерифи и полицаи, според статия в Lincoln Journal Star от 15 юли 1967 г. Три месеца по-късно в. "Омаха Уърлд-Хералд" цитира началник на затвора, който казва, че това е "най-чистото" бягство в неговия опит.


Бритън казва, че по-късно следователите са установили, че избягалите са стигнали до Омаха, след което са хванали автобус до Чикаго, където са се разделили, според Хардинг, който е бил заловен в рамките на една година.


Арнолд изглежда е изчезнал.


През годините разследващите проследяват множество следи, включително слухове, че е избягал в Южна Америка, въпреки че не намират доказателства, че някога е бил там.


Бритън толкова се вманиачил по случая, че продължил да го разследва дори когато се преместил от Небраска - и по-късно се свързал с Матю Уестоувър, заместник-шеф на Съединените щати в Небраска, който казал пред CNN, че е поел досието през 2020 г.


"Едно от момчетата напусна офиса, а (когато напуснеш) трябва да предадеш делата си. Така че един от моите приятели ми предаде това дело, един вид на шега, знаете, като "никога няма да намериш този човек" - каза Уестоувър.


Уестоувър прочете в "Омаха Уърлд-Хералд" разказите на репортера Хенри Дж. Кордес, който отразява случая подробно в поредица, озаглавена "Тайната на Лесли Арнолд".


Един от моите приятели ми даде този случай, като вид шега, знаете ли, като "никога няма да намериш този човек".


Матю Уестоувър, заместник-маршал на САЩ


Чрез многобройни интервюта Кордес открива по-сложна история, отколкото някои са вярвали. В сериала той представя Арнолд като добър ученик, който е имал трудни отношения с родителите си. Стрелбата, пише Кордес, е станала след разгорещен спор между Арнолд и майка му, която не одобрявала приятелката му.


В затвора Арнолд е спазвал правилата и е можел да се класира за предсрочно освобождаване - пише Кордес. Той бил отдаден музикант и музикалната зала в затвора, където прекарвал голяма част от времето си, буквално се превърнала в негов прозорец за бягство.


Заедно с маските предсрочно освободеният от затвора хвърлил през оградата ножовки, които Арнолд и Хардинг използвали, за да прережат решетките на прозореца, преди да се покатерят по оградата - твърди Кордес.


Колкото повече Уестоувър четял, толкова по-убеден ставал, че той е човекът, който трябва да намери Арнолд.


"От първия ден бях пристрастен", казва той.


Докато делото попадне на бюрото на Уестоувър, светът се е променил.


Арнолд може и да е използвал обяви, за да организира бягството си от затвора, но десетилетия по-късно престъпленията вече не се разкриват чрез преглеждане на стари вестници.


През 2020 г. ДНК тестовете бяха станали нещо обичайно, така че Уестоувър се качи в колата и пропътува пет часа през границата, за да намери Джеймс Арнолд, по-малкия брат на Уилям Лесли Арнолд.


Джеймс Арнолд не е бил вкъщи, когато са извършени убийствата, но повече от 60 години по-късно той изпълнява молбата на Уестовър за ДНК проба, която американският маршал качва на сайт за родословие.


Уестоувър издирва стари файлове на ФБР и използва по-ранните изследвания на Бритън, за да се опита да събере информация за движението на Арнолд.


Когато Уестоувър се задълбочил, ДНК пробата, която бил качил през 2020 г., най-накрая съвпаднала. През 2022 г. Уестоувър получава предупреждение, че ДНК на Джеймс Арнолд е съвпаднала с друга проба, която има достатъчно сходства, за да бъде близък роднина.


"Веднага забелязах, че имам съвпадение, което е много по-високо от всичко, което съм имал преди. В общи линии беше точно това, което търсех", казва Уестоувър, който веднага съобщава за откритието на Бритън.


Уестоувър каза, че е получил и имейл от човека, който го е качил. "В него пишеше: "Здравей, опитвам се да намеря повече информация за баща ми. Той е бил сирак от Чикаго".


"Така че предадох това на Джеф и си казах: "Това е човекът. Няма начин това да не е той."


Човекът зад имейла


Човекът, изпратил имейла, е синът на Арнолд, чиято самоличност и Уестоувър, и Бритън се стараят да защитят.


Уестовър казва, че синът не е знаел, че е изпратил имейл на американския маршал, който е бил натоварен със задачата да издири баща му. Уестовър каза, че синът е предположил, че е член на семейството, тъй като е използвал името на Джеймс Арнолдс, за да качи ДНК.


Синът казал, че иска да научи повече за баща си, когото познавал като Джон Деймън, починал през 2010 г.


Уестоувър каза, че води много предпазлива кореспонденция, за да не предупреди евентуално Арнолд, че законът се приближава - ако всъщност той все още е жив.


"Ако е толкова умен и е успял да се изплъзне на полицията в продължение на 50 години, кой може да каже, че не е фалшифицирал смъртта си и всички снимки?" пита Уестоувър.


Уестоувър каза, че окончателно се е убедил, че Арнолд е мъртъв, когато местните власти потвърдили смъртния акт - и тогава Уестоувър разбрал, че трябва да разкаже на сина на Арнолд подробностите за най-мрачната тайна на баща му.


"Чувствах се виновен. Искам да кажа, че той ми дава цялата тази информация. И ето че аз държа ключа към това, от което той се е нуждаел", казва Уестоувър.


Матю Уестоувър, заместник-маршал на САЩ


Уестоувър каза, че иска да бъде този, който да му разкаже за баща му, и организира видеоразговор с мъжа и съпругата му. "Просто исках да се уверя, че той не е сам, защото, искам да кажа, има много неща, които трябва да поеме", каза той.


Уестоувър каза, че се обадил от колата си, както си седял на пътя, чрез мобилен телефон, подпрян на таблото.


"Показах му кой съм... тогава той ме попита какво е направил (баща му), за да бъде в затвора. Така че трябваше да му разкажа", казва той. "Казах му: "Ами, той е бил сирак. Не е лъгал за това, но е убил родителите си, затова е бил сирак".


Уилям Лесли Арнолд - известен още като Джон Деймън - умира на 69-годишна възраст и почива в Австралия, на хиляди километри от укрепените стени на затвора в щата Небраска, където иначе може би щеше да завърши дните си.


Сега, след като знаят псевдонима му, американските власти сглобяват живота на Арнолд от последното му известно местонахождение в Чикаго.


Уестоувър казва, че Арнолд променя името си няколко месеца след бягството си от затвора през 1967 г. Бритън казва, че той си намира работа в ресторант, където среща първата си съпруга и става баща на четирите ѝ деца.


Разследващите казват, че след това двамата се преместват в Синсинати, Маями и Лос Анджелис, преди да се разведат през 1978 г. Данните показват, че Арнолд се е преместил в Нова Зеландия през 90-те години на ХХ век, а по-късно през същото десетилетие - в Австралия, казва Уестоувър.


Бритън заяви, че семейството му, включително втората му съпруга, не са знаели за предишния му живот.


"Сърцето ми е с цялото това семейство", каза той.


Уестоувър казва, че донякъде е облекчен, че Арнолд е мъртъв - след като се е запознал със семейството му, не би искал да иска да го арестуват и депортират в САЩ.


Бритън чувства същото.


"Полицаят в мен винаги е искал да го арестува и да го прибере. Но знаете ли, това не беше резултатът", казва той.


"Но трябва да ви кажа, че вече няколко пъти съм говорил със семейството му. Те са невероятно семейство. И няма да кажа много за тях от съображения за поверителност, но това, което ще кажа, е следното ...


"Мисля, че в крайна сметка той се превърна в родителя, който искаше да бъде, или в този, който му се искаше да има.


"Защото от всичко, което съм забелязал, изглежда, че той е бил добър баща. Отгледал е няколко доста добри деца."


Синът на Арнолд, който помоли да не бъде идентифициран, за да защити личния живот на семейството си, отказа да даде интервю за този материал, но предостави на CNN изявление, което гласи


"Върху комплекта за ДНК тест няма предупредителен етикет, който да ви казва, че може да не харесате това, което ще откриете", каза той. "Но не съжалявам, че го направих, и се радвам, че сега знам истината за баща ми.


"Въпреки че е шокиращо да знам, че животът му е започнал с ужасно престъпление, неговото наследство е много повече от това.


"Искам той да бъде запомнен с това, че беше добър баща за нас и ми вдъхна страст към музиката и стремеж винаги да бъда най-добрият човек, който мога да бъда."


 




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

везни