Междувременно данните за индустриалното производство, които ще бъдат публикувани по-късно тази седмица, се очаква да достигнат най-ниското си равнище от 2008 г. насам, когато германската промишленост беше силно засегната от последиците от световната финансова криза.

Свързани новини

11.02.2024 08:02

Липсата на растеж прави Германия по-бедна: Финансовият министър

Видян 27722 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Неспособността на Германия да генерира икономически растеж води до обедняване на страната, заяви министърът на финансите Кристиан Линднер по време на събитие на Bloomberg във Франкфурт.

Според Линднер, който ръководи и Свободната демократическа партия на страната, продължителният период на слабо или никакво разширяване неизбежно води до последици за икономическия гигант на ЕС.

"Вече не сме конкурентоспособни", каза Линдер. "Ставаме все по-бедни, защото нямаме растеж. Изоставаме."

Коментарите му идват малко след като Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) публикува мрачна прогноза, в която намали наполовина прогнозата си за растежа на Германия през тази година до едва 0,3 %, което е доста под 2,9 %, очаквани за Г-20, и дори под 0,6 %, предвидени за еврозоната.

Междувременно данните за индустриалното производство, които ще бъдат публикувани по-късно тази седмица, се очаква да достигнат най-ниското си равнище от 2008 г. насам, когато германската промишленост беше силно засегната от последиците от световната финансова криза.

"За мен е немислимо, че правителството не прави никакви изводи от този анализ", каза Линдер.


Той подчерта, че е съвсем ясно, че всички социални задължения на Германия, включително "статуквото на социалното осигуряване", екологичните проекти и необходимостта от увеличаване на разходите за външната сигурност на страната, "могат да бъдат реализирани само с по-голям икономически просперитет, а не по друг начин".

Официалните предварителни данни, публикувани през януари от Destatis, показват, че коригираният спрямо цените БВП е спаднал с 0,3% през миналата година. Същевременно промишленото производство (без строителството) се е свило с 2% - резултат, който се дължи най-вече на много по-ниското производство в сектора на енергоснабдяването.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

дева