Продажбите на дребно в Германия

Свързани новини

02.02.2024 18:00

Продажбите на дребно в Германия се сриват

Видян 576 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Продажбите на дребно в Германия отбелязват рязък спад през 2023 г., според предварителните данни, публикувани от Федералната статистическа служба на Германия (Destatis).

В ценово коригирано изражение продажбите в сектора са намалели с 3,3% спрямо 2022 г. и с 3,9% спрямо 2021 г. - годината, в която приходите от търговия на дребно нараснаха.Особено тежко засегнат беше секторът на храните, където продажбите спаднаха с 3,9% в сравнение с предходната година. Реалните продажби на дребно на нехранителни стоки се понижиха с 3,1 %, отбелязвайки първия път, в който те намаляват от 2013 г. насам. Продажбите, генерирани от онлайн и пощенските търговци на дребно, които бяха отбелязали бум на приходите по време на пандемията, спаднаха с 3,9% през миналата година.

Дори обикновено печелившият коледен сезон не донесе обрат за търговците на дребно. Данните сочат, че продажбите през декември 2023 г. са намалели с 1,7% на годишна база и с 1,6% на месечна база.

Анализаторите свързват лошото представяне на сектора на търговията на дребно в най-голямата икономика в ЕС с трайно високата инфлация.

Неотдавнашно проучване, проведено от Германската търговска асоциация (HDE), разкри, че само един от всеки шест търговци на дребно оценява настоящата бизнес ситуация като "добра", а само един от всеки петима прогнозира, че продажбите през 2024 г. ще бъдат по-високи от миналогодишните. Сред основните проблеми, пред които е изправен секторът, търговците на дребно посочват общото нежелание на потребителите да харчат пари, нарастващите разходи за енергия, инфлацията, недостига на работна ръка и въздействието на конфликтите в Украйна и Близкия изток върху веригите за доставки.


Въпреки това HDE очаква 1% ръст на продажбите на дребно през тази година в сравнение с 2023 г., според вицепрезидента Александър фон Преен.

"Настоящата година най-вероятно ще бъде по-добра за търговията на дребно от предходната", каза той на брифинг за пресата в сряда, като отбеляза, че "дори ако загубите на покупателна способност от последните две години не могат да бъдат компенсирани", все още има положителни сигнали за индустрията.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

телец

Този ден е малко по-интелектуален за вас

Този ден е малко по-интелектуален за вас, с други думи -