Макрон също така застана зад силно разединяващата го пенсионна реформа, като повтори позицията си, че единствената истинска грешка в нея е, че не е рекламирал достатъчно непопулярния ход пред обществото.

Свързани новини

29.04.2023 07:06

Льо Пен може да вземе властта във Франция: Макрон

Видян 9661 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Френските центристи вероятно ще загубят от десните политици, а именно Марин Льо Пен, на президентските избори през 2027 г., ако настоящите "предизвикателства" не бъдат преодолени, предупреди президентът Еманюел Макрон.

В интервю за вестник Le Parisien Макрон заяви, че Льо Пен е на път да стане най-големият политически победител от продължаващите сътресения в страната.

"Марин льо Пен ще дойде [на власт], ако не сме в състояние да отговорим на предизвикателствата пред страната и ако въведем навика да лъжем или да отричаме реалността", предупреди президентът.

Като се има предвид, че основният инструмент на Льо Пен и подобните на нея е "популизмът", продължи той, за центристите е невъзможно да се конкурират с десните в областта на даването на обещания. Вместо това те трябва да си върнат избирателите чрез реални действия, справяйки се с предизвикателствата на "реиндустриализацията", "екологията" и "борбата за нашите обществени услуги", каза Макрон.

Макрон също така застана зад силно разединяващата го пенсионна реформа, като повтори позицията си, че единствената истинска грешка в нея е, че не е рекламирал достатъчно непопулярния ход пред обществото.


"Може би грешката беше, че не присъствах достатъчно, за да дам съдържание на реформата и да я осъществя сам", каза Макрон.

Пенсионната реформа, която включваше увеличаване на пенсионната възраст във Франция от 62 на 64 години, предизвика масови протести и граждански вълнения, които продължават в цялата страна. Решението на Макрон да прокара изключително непопулярната мярка без пълна законодателна процедура изостри още повече напрежението.

Льо Пен, която три пъти се е кандидатирала неуспешно за президент, губейки последните си две кандидатури от Макрон, обвини президента, че е създал "пълен разрив" между френската общественост и президентството. Говорейки пред телевизия BFM в събота, тя заяви, че Макрон се е оказал в "пълен бункер" със своята реформа.

"Той вече не може да напусне Елисейския дворец, без да предизвика гнева на народа, който отказва да слуша и чиято воля отказва да уважава", каза тя и добави, че Макрон е този, който "е в основата на безредието, хаоса", който обхваща нацията.

Многобройни неотдавнашни проучвания сочат, че Льо Пен вече е изпреварила Макрон по обществена популярност в резултат на сътресенията. Така например проучване, проведено за телевизия BFM от групата Elabe в началото на април, показа, че Льо Пен би получила 55%, а Макрон - 45%, ако се изправят един срещу друг на втори тур на изборите по това време. На изборите миналата година обаче Макрон победи Льо Пен с комфортна разлика от около 17%.


 Thomas Samson/AFP



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

скорпион