Свързани новини

26.11.2013 10:15

Лиляна Павлова: Бюджет 2014 е измамен, разходно ориентиран и привидно социален

Видян 1596 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Бюджет 2014 е измамен, разходно ориентиран и асоциален”. Това заяви народният представител от ПП ГЕРБ Лиляна Павлова на пресконференция в партийната централа във Варна. „Този бюджет е фокусиран върху изключително нереалистични, завишени приходи, такива, които очевидно няма как да бъдат събрани. Направената актуализация в средата на годината вече го показа. Към днешна дата събираемостта на приходите на държавата е най-ниска за последните 10 години. Това буди недоумение защо за следващата година са предвидени 1,8 млрд. лв. повече спрямо заложените през настоящата”, коментира Лиляна Павлова. По думите й огромният ресурс за разходи се базира на раздутите приходи, което крие риск за фискалната стабилност на страната, а оттам и за валутния борд.  


    „Бюджет 2014 е привидно социален, защото не предвижда икономически растеж и създаването на добре функционираща икономика. Разходи само за социални помощи не помагат на онеправданите и възрастните хора. Заложник  на този бюджет ще бъдат всички новородени деца през следващата година, защото всяко от тях ще трябва да изплаща през живота си по 50 000 лева от държавния дълг”, разясни пред журналистите Лиляна Павлова. В присъствието на останалите варненски депутати от ПП ГЕРБ тя припомни, че само за 6 месеца правителството на тройната коалиция взе заем от 1 млрд. лв., а бюджет 2014 предвижда дългът да стигне тавана от 4 млрд. лв.


    „Кабинетът планира да вземе новия дълг от 350 милиона по непрозрачен начин – директно от конкретни немски банки. Това си позволяват да направят само бананови републики, които не могат да излязат на фондовите борси по света”, изтъкна Лиляна Павлова. По думите й тази практика означава, че заемът ще бъде договорен при много неизгодни лихвени условия. Предложението за облекчения при въвеждане на минимален необлагаем доход бе изтълкувано от народния представител като връщане към сивия сектор.


    „В републиканския бюджет има огромен резерв от над 600 млн. лева, предвиден за капиталови разходи. С централизирането на този ресурс се отнема възможността на парламента като законодателен орган да разпредели средствата по ресори. Явно целта е "порциите" да се разпределят на едно място – в партийните централи, а не от министерствата по експертен начин”, изтъкна още Лиляна Павлова. Тя прогнозира, че 2014-а ще бъде нулева година за всички еврофондове и за всяка една оперативна програма, която се занимава със строителство и от нея зависят много работни места в общините.


    Народният представител Павел Христов обяви, че варненските депутати от ГЕРБ са внесли предложения за отпускането на 90 млн. лв. от бюджет 2014 за финансирането на проекти във Варна и областта. Това са проекти, за изпълнението на които партията е поела ангажимент, припомни Павел Христов. Заедно с колегите си той открои рехабилитацията на пътя Варна - Златни пясъци, реконструкцията на бул. "Княз Борис I" /в отсечката от Икономическия университет до местността Долна Трака/, ремонтът на Юнашкия салон и изграждането на многофункционална спортна зала в училище "Найден Геров", основният ремонт на бул. "Трети март" и цялостната подмяна на ВиК-мрежата под трасето, както и рехабилитацията на Аспаруховия мост - съоръжение със стратегическо значение за региона.


Народните представители предлагат още републиканският бюджет да осигури 8 млн. лева за двете болници – „Света Анна” и „Света Марина”. Сумата ще бъде използвана за изграждането на нова детска болница в УМБАЛ „Света Марина” и основен ремонт на сградата в двора МБАЛ„Света Анна”, известна като сградата с бръшляна.


    10 млн. лв. от средствата, за които настояваме, са предвидени за старта на строителните работи по новата и модерна Съдебна палата, за която варненските магистрати отдавна призовават, изтъкна и народният представител Емил Радев. На въпрос на журналисти за евентуалното настаняване на бежанци в бившите казарми на „Владиславово” той обясни, че вътрешният министър Цветлин Йовчев е отложил своя отговор на парламентарното питане на ГЕРБ с една седмица. Очакваме този петък да получим яснота по въпроса, който вълнува всички варненци и подлежи на простичък отговор с „Да” или „Не”, допълни Емил Радев.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

риби