Свързани новини

25.11.2013 16:45

Менда Стоянова: Рискът от неизпълнение на Бюджет 2014 е висок

Видян 1559 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Съществува висок риск от неизпълнението на републиканския бюджет за 2014 година в приходната му част, коментира на пресконференция в Пловдив народният представител от ПП ГЕРБ от 16 МИР и член на Парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова. Според нея планираните приходи са завишени с 1 милиард и 400 милиона лева в сравнение с тази година, като се посочва, че те ще дойдат основно от износ, но тази система се формира от ДДС и акцизи, а те не играят при износа. В момента данъчните приходи са 35-38% от Брутния вътрешен продукт. Ръстът 1 милиард и 400 милиона лева би означавал процентното съотношение на данъчните приходи спрямо БВП да стигне 50 на сто, което е много трудно и е основен риск в приходната част на бюджета, категорична е Менда Стоянова.


Другият  риск е в заложените социални разходи, които за първи път са толкова много. „Това по принцип не е лошо, ако не даваше сигнал че тези средства ще се раздават „на калпак“, а не са насочени към нуждаещите се“, заяви Менда Стоянова.  Тя даде за пример прословутото намаление на тока с 5%, като заяви: „Ако въобще се е случило, то е за богатите, защото те се отопляват на ток. Бедните се отопляват на дърва и няма да усетят нищо или не толкова, колкото онези, които харчат повече ток. В същото време заради въпросните 5% ще се отделят 500 000 лв. от бюджета, за да се покрие намалението. Тези пари можеха да се дадат на безработни и социално слаби под различни програми, включително за преквалификация, и щеше да е по-социално справедливо“. Според нея НЕК рано или късно ще трябва да се разплаща с кредиторите си, а дълговете са над 2 млрд. лева. „Тези пари или трябва да се изкарат от бюджета, което не виждам как ще стане, или ще скочи цената на тока“, каза още Менда Стоянова.


Тя се обяви против предложението за връщане на данък общ доход на работещите на минимална работна заплата българи. Според нея гражданите могат да бъдат подпомогнати чрез социалната система, а не по този начин. „С това предложение управляващите си купуват любовта на синдикатите“, заяви Менда Стоянова и допълни: „Аз бих се съгласила, ако се въведе необлагаем данъчен минимум. Това би било промяна в плоското облагане, но сега предлаганото противоречи на данъчните закони. То означава, че хора с 1 лев над минималната заплата, ще плащат повече в хазната и ще вземат по-малко от тези които са на минимална“. Народният представител от ПП ГЕРБ от Пловдив-град Менда Стоянова е категорична, че данъчните политики трябва да стимулират бизнеса, за да открива работни места, а за другото има система за социално подпомагане, която може да извърши необходимото.







Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

риби

Сутрешните сериозни задачи ще ви накарат да потърсите разтуха

Сутрешните сериозни задачи ще ви накарат да потърсите