Свързани новини

22.11.2013 11:16

Корнелия Нинова: Социалните мерки са обезпечени в бюджета за 2014г.

Видян 1396 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Социалните мерки са обезпечени в новия бюджет. В един закон за бюджета, когато залагаш едни разходи, задължително трябва да покажеш приход. Това заяви е ефира на БНТ зам.-председателят на ПГ на КБ и председател на Комисията по труда и социaлната политика Корнелия Нинова.  Тя подчерта, че увеличението на доходите в бюджет 2014 не разчита на заеми, а на ръст на икономиката с 1, 8% на БВП. "Идеята за връщане на данък на на-бедните е записана в предизборната програма на БСП и е обсъждана многократно в обществото. Мярката е записана отдавна, още преди изборите и сега я предлагаме заради поет ангажимент. Не приемам аргумента, че това е популистка мярка, това не е вследствие на протестите, не е вярно", категорична бе Нинова. По думите й са били предложени и обсъдени няколко варианта. "Ние в момента искаме като първа стъпка да помогнем на най-бедните. Сегашния вариант предлага хората с най-ниски доходи да бъдат облекчени", обясни тя. По повод критиките, че това ще увеличи дяла на сивата икономика, тя отговори, че това е въпрос на контрол. Според нея не може заради тези опасения да не се приемаме закон или мерки , които са добри за най-бедните при тази криза, в която се намираме. Председателят на социалната комисия призова тези, които работят, да не крият доходи. "Ако се осигурявате на ниски доходи, това означава, че и пенсиите ви ще бъдат ниски. Настоявайте да ви осигуряват на пълна заплата. Мерките по контрола трябва да са общи - на правителството, на работодателите и на работниците ", допълни тя. Нинова подчерта, че и в закона има заложени мерки за контрол и Главна инспекция по труда е органът, който трябва да проверява трудовите договори и има заложени много високи санкции за измама - до 15 000 лв. за работодателите, които не регистрират трудови договори или регистрират неверни доходи на своите работници. "Главна инспекция по труда, която е контролен орган, трябва да си свърши работата и да налага „драконовски” наказания за некоректните работодатели", заяви зам.-председателят на ПГ на КБ.


Мотивите за социалните ни мерки са изпълнение на предизборните обещания и подпомагане на най-слабите групи


Тя обясни, че мотивите за социалните мерки, залегнали в бюджета са да се изпълнят предизборните ангажименти и да се помогне на най-слабите групи. "В момента 3,5 млн. са засегнати от тези мерки - млади, хора с увреждания, майки, деца, пенсионери, работещите с ниски доходи. Това е само за първата година на самостоятелен бюджет на кабинета "Орешарски", какви ще са резултатите - ще видим", заяви народният представител.


Тя отхвърли критиките на опозицията, на първо четене, че КБ не изпълнява предизборните си обещания, а сега, когато ги изпълнява, пък обвинява в популизъм. "Социалният ни аргумент за тази мярка е, че най-бедните семейства издържат кризата тежко, след 4 години замразяване на доходите и пенсиите е. Вярваме, че тези 12 милиарда, които отиват в гражданите за социална политика, ще повишат потреблението, което е икономически стимул за производство и за ръст на БВП". По думите и друга основна задача е да се отдели задкулисието от чистата политика, за което вече са взети мерки в НС със: забраняването на офшорни компании да участват в приватизация, концесии, така че пари, с неясен произход, да не влизат в българската икономика.



Етикети
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

козирог