Историческата тройка срещи на върха на НАТО, Г-7 и Европейския съвет

Свързани новини

25.03.2022 09:34

Лидерите отхвърлиха последното предложение на Зеленский за присъединяване към ЕС

Видян 5479 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Президентът на Украйна Владимир Зеленский отправи емоционално - и много лично - искане за присъединяване на разкъсваната от войната страна към ЕС, но молбите му бяха до голяма степен отхвърлени от лидерите на блока, които изразиха съчувствие, но не дадоха нови гаранции, съобщава Политико.




Речта на Зеленский, произнесена чрез видеоконферентна връзка, беше третото му обръщение за деня към лидерите на основните западни сили, които се събраха в Брюксел за историческата тройка срещи на върха на НАТО, Г-7 и Европейския съвет, на които основната тема беше войната на Русия срещу Украйна.




Украинският президент, който беше изключително популярен комик и телевизионен и филмов актьор, преди да влезе в политиката и да спечели изборите през 2019 г. , се превърна в майстор на военната комуникация и всяка негова реч в четвъртък беше изтънчено съобразена с аудиторията, пред която беше изправен, отбелязва Политико.


 


Пред лидерите на 30-те съюзнически държави от НАТО той се обърна с молба за допълнителна военна помощ, включително танкове, изтребители и други оръжия. А пред лидерите на клуба на богатите демокрации Г-7 той предупреди, че войната в Русия може да доведе до остра световна продоволствена криза, тъй като ще наруши функционирането на украинския селскостопански сектор.




Речта пред Европейския съвет беше последната от поредицата му изявления за ускорено членство в ЕС. Но тя е най-драматичната и лична за него.




Облечен в характерната за него зелена тениска, която носи от началото на пълномащабното нахлуване на Русия преди един месец, Зеленский заяви пред присъстващите 26 държавни и правителствени ръководители, че войната е и сблъсък на ценности - сблъсък, в който Украйна е доказала, че заслужава да бъде член на ЕС.


 


Зеленский описва как страната му осигурява медицинско лечение и храна на руските военнопленници, позволява им да се обаждат на роднините си, за да им кажат, че са живи, и че Украйна събира телата на загиналите руски войници, "които те просто оставят, изоставят. Стотици и стотици. "




Зеленский заяви, че страната му работи с Международната агенция за атомна енергия, за да поддържа безопасността на украинските атомни електроцентрали, че "кани журналисти" да работят свободно в страната, че документира доказателства за военни престъпления и че всеки ден провежда национална минута мълчание в памет на загиналите във войната.




"Чували ли сте нещо подобно по руската телевизия?", попита той и добави: "Те дори се срамуват от думата "война" Наричат я "специална операция".


 


"Това са различни светове - ние и те", продължава Зеленский. "Това са различни ценности. Това е различно отношение към живота. Руските военни не разбират какво е достойнство. Те не знаят какво е съвест. Те не разбират защо толкова много ценим свободата си. От това зависи как ще живее страната. И кой трябва да бъде в Европа. "




Зеленский благодари на лидерите за обединената подкрепа на ЕС за Украйна, но също така заяви, че блокът не е бил достатъчно бърз в налагането на санкции. Той благодари на Германия, че е блокирала газопровода "Северен поток 2", но добави: "Но и това беше малко късно. "




Във връзка с кандидатурата на Украйна за членство в ЕС той заяви: "Защото през този месец вие сравнихте тези светове и виждате всичко. Видяхте кой колко струва. И вие видяхте, че Украйна трябва да влезе в ЕС в близко бъдеще. "


 


След това украинският президент се обърна към конкретни държави и лидери, като посочи къде според него се намират те по отношение на подкрепата за страната му. "Литва - за нас. Латвия е за нас. Естония е за нас. Полша е за нас", казва той.




"Франция, Еманюел [Макрон], наистина вярвам, че ще бъдете за нас. Словения е за нас. Словакия - за нас. Чехия е за нас. Румъния знае какво е достойнство, така че ще ни подкрепи в решаващия момент. България е за нас. Вярвам, че Гърция е с нас. Германия. . . малко по-късно. Португалия - е, почти. . Хърватия е за нас. Швеция - жълтото и синьото винаги трябва да бъдат заедно. Финландия - знам, че сте с нас. Холандия защитава рационалното, така че ще намерим общ език. Малта - Вярвам, че ще успеем. Дания - вярвам, че ще успеем. "


 


 


Но той беше по-строг към унгарския министър-председател Виктор Орбан, който от години се стреми да поддържа близки връзки с руския президент Владимир Путин. "Унгария. . Искам да остана тук и да бъда честен. Веднъж завинаги", казва Зеленский.




"Трябва сами да решите с кого сте. Вие сте суверенна държава. Бил съм в Будапеща. Обожавам града ви. Била съм много пъти - много красив, много гостоприемен град. И хората също. В живота ви е имало трагични моменти. Посетих вашия бряг. Видях този паметник. . Обувки на брега на Дунав", каза той, визирайки паметника на унгарските евреи, убити по време на Втората световна война.




"Слушай, Виктор, знаеш ли какво се случва в Мариупол? Моля, ако можете, отидете на брега. "




Въпреки искрената молба държавните и правителствените ръководители просто публикуваха писмени заключения, които повтарят предишното им изявление от подобна среща на върха във Версай, Франция, по-рано този месец - приканват Европейската комисия да даде становище по молбата на Украйна за членство, което е само една стъпка в дългия с години и несигурен процес.




"Европейският съвет изтъква отново поканата си към Комисията да представи становището си съгласно съответните разпоредби на Договорите", заявиха лидерите. "Европейският съюз ще продължи да предоставя координирана политическа, финансова, материална и хуманитарна подкрепа. "


 


 В заключенията си лидерите се ангажираха да създадат "Доверителен фонд за солидарност с Украйна" и да работят с международни партньори за набиране на средства "за възстановяването на демократична Украйна" - процес, който изглежда далечен, като се имат предвид продължаващите бомбардировки на градове и безмилостните нападения от страна на Русия, отбелязва Политико.


 


 


На друго място, в реплика, която със сигурност ще разгневи Киев, Европейският съвет заяви, че "призовава Комисията да продължи да предоставя техническа помощ, за да помогне на Украйна да осъществи необходимите реформи".




Всъщност преди войната Киев полагаше усилия да промени много аспекти на управлението и обществото, включително да реформира банковия и съдебния сектор, да се бори с корупцията и да приведе енергийните и други политики в съответствие със стандартите и изискванията на ЕС. А украинското правителство ясно изрази разочарованието си от това, че Западът му казва, че трябва да се стреми към по-високи цели.




В речта си пред НАТО Зеленский отбеляза военните успехи на страната си срещу много по-силните руски войски, които нахлуха в страната, и остро заяви: "Никога, моля ви, никога повече не ни казвайте, че нашата армия не отговаря на стандартите на НАТО. "


 


 


Някои членове на ЕС, особено от Централна и Източна Европа, настояват за ускоряване на кандидатурата на Киев за членство в ЕС. Други обаче са по-хладни към идеята.




На излизане от сградата на Европейския съвет в ранните часове на петъчната сутрин министър-председателят на Нидерландия Марк Рюте попари надеждите на Киев.




"Присъединяването към ЕС е процес", каза Рюте. "Няма ускорена процедура за присъединяване. Ако направим това, ще превърнем процеса на присъединяване в политически процес, а това не бива да се случва. "


 


 Снимка: ВВС


 


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 26.03.2022 14:43

    Знае как да реве детето, но уби майка си и баща си.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

дева