Пленарна сесия на открито през втория ден от тридневната среща на върха на Г-7 в замъка Елмау | Thomas Lohnes/Getty Images

Свързани новини

28.06.2022 10:16

Лидерите на Г-7 настояват за ограничаване на цените на петрола

Видян 1403 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Зад фасадата на свободната търговия на Г-7 вече се усеща повече от мириса на Госплан - стария съветски централен комитет за планиране, пише европейското издание на Политико.



Подобно на апаратчици, които определят цените, лидерите на Г-7 - индустриализираните демокрации в света - се събраха на годишната си среща в Баварските Алпи с план за налагане на таван на цените на руския петрол. Целта им беше да прекъснат приходите, с които се финансира войната на президента Владимир Путин в Украйна, като същевременно се стремят да ограничат инфлацията за собствените си граждани.




Френският президент Еманюел Макрон обаче реши, че подобна целенасочена пазарна манипулация не е правилният път. Вместо това в понеделник той предложи главозамайваща алтернатива - призив за световно ограничаване на цените на петрола, което ще изисква сътрудничеството или принудата на основните доставчици, включително страни като Саудитска Арабия и Нигерия, които членуват в картела на производителите ОПЕК.


 


САЩ, които първоначално предложиха по-тесен руски ценови таван и понастоящем са най-големият производител на петрол в света, бяха изненадани от френския план. Представителите на САЩ на срещата на върха бяха раздразнени, но не и изненадани от плана на Макрон и заявиха, че вярват, че френският президент в крайна сметка ще се поправи, но че може да отнеме известно време, за да се уточнят подробностите и да се постигне споразумение.


 



Германия, която е по-свикнала с фантастичните предложения на Макрон, реагира скептично на френската идея, опасявайки се, че тя вероятно ще предизвика изкуствено създаден недостиг. Не беше ясно как подходът на Франция, основан на преговори, ще убеди царете на суровия петрол да отворят кранчетата. Проблемът е, че ОПЕК вече се съгласи да изпомпва още близо 650 000 барела на ден през юли и август, но това не помогна да се потушат опасенията на пазара, че предизвиканата от енергията инфлация вече излиза извън контрол.


 



Две други държави от Г-7 потвърдиха, че Макрон е предложил идеята, но се въздържаха да дадат становище.


 


 Служител на ЕС заяви, че Брюксел винаги е готов да разгледа идеите, предложени от Елисейския дворец.




"Смисълът на президента Макрон беше да каже. . . че ако имаме ограничение, то трябва да се прилага глобално, което е предложение, направено в залата, което трябва да обсъдим тази вечер на срещи на шерпите, за да видим какво стои зад него", каза служителят. "Но логиката, която разбирам от французите, и може би е по-добре да ги попитам какво наистина стои зад това, е, че. . . можем да приложим това в световен мащаб. "




"Но по-добре ги попитайте", добави служителят на ЕС. "Можем да разгледаме всеки режим. "


 


Сбогом, свободен пазар




Това, което като че ли изискваше по-непосредствена допълнителна проверка, беше как лидерите на най-богатите държави в света - често най-гласовитите пропагандатори на свободния пазарен капитализъм и на международната търговия, основана на правила - изведнъж се отказаха от основните си принципи за отворени пазари. Вместо това сега те приемат точно такива схеми за фиксиране на цените (потенциално картелна структура!), срещу които богатият свят отдавна поучава по-бедните страни.




Някои икономисти направо предрекоха катастрофа.




"Не виждам как това би могло да се получи, тъй като това би било конфронтационен ход, на който производителите биха могли да реагират с намаляване на производството", казва Симоне Талиапиетра, енергиен анализатор в мозъчния тръст Bruegel в Брюксел. "Сега не можем да водим такава енергийна война. "


 


 Адам Позен, президент на Института за международна икономика "Питърсън", мозъчен тръст във Вашингтон, беше още по-кратък. "Това ще се провали", каза той в изявление.



  Снимка: Getty


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

стрелец