Свързани новини

19.11.2020 11:43

Левицата обжалва онлайн кворума в КС

Видян 2097 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Oтношението на БСП към работата на Народното събрание и възможността то да взема правилни решения отдавна е ясно и е неколкократно обяснявано. По темата защо депутатите-социалисти не се регистрират в началото на заседанията и че това не е процедурна игра, а опит парламентарната левица да покаже, че това правителство е изгубило отдавна доверието на хората, отношение в ефира на БТВ взе зам.-председателят на парламентарната група на "БСП за България" Крум Зарков.
Той повтори позицията на БСП от месеци, че не може да се разчита на достатъчно солидно доверие в парламента. Всичките трикове с дистанционно регистриране го доказват през времето.
По думите на Зарков един от големите проблеми е, че властта не управлява кризата около Ковид-19 - нещата са оставени на самотек: "Гъвкавост означава, че се фиксират определени правила, в рамките на които хората могат да лавират, за да бъдат възможно най-близко до това, от което имат нужда. Гъвкавост не означава сутрин - коридор от 10 до 12, следобед - коридор от 13 до 16.30. Не означава "с маски - без маски", "с ученици - без ученици". Това не е гъвкавост, това е хаос. Кризата е безпрецедентна и трудна, факт е. Този факт обаче не отменя правото на гражданите да изискват елементарна предвидимост в това какво са задължени и свободни да правят, какво ще стане утре, на какво могат да разчитат от страна на държавата и на какво - не. Тази предвидимост я няма“.
По отношение на бюджета на управляващите, Зарков коментира: "Факт е, че за социална политика са необходими пари. Но само с пари социална политика не се прави. Това, че се наливат средства в системи, които Ковид-19 постави под изпитания, чиито проблеми са отдавна известни и кризата ги направи явни по безпощаден начин. От години апелираме за промяна статута на болниците, за различна политика по отношение на специализациите, лекарствена политика. И сега - още няколко стотин милиона. За съжаление има риск от ефекта - изливане на вода в пясъка."

Предложеният от правителството бюджет за догодина бе подложен на критика от Крум Зарков: "Този бюджет, който ни е представен като анти-Ковид, е сметката за четири години бездействие по отношение на реформи в който и да е бил сектор - сигурността и недоволството на полицаите, здравеопазването, пенсионната система - там последователна и експертна политика е замествана с даването на нещо като подаяния. Да, хубаво е пенсионерите да получат тези 50 лева, но истината е, че те не трябва да ги получат спрямо благоволението на министерство, министър или правителство, а заради правата, които са придобили като трудещи се с години. Правилната реформа - да се преизчисляват пенсиите редовно, да не се оставя ножицата на неравенствата да расте. Това неравенство, което разделя обществото, е особено видно при пенсионерите. Има липса за ясна визия какво ще се прави и тя е много видна и в бюджета“, категоричен е социалистът.
Той обърна сериозно внимание на това, че от четири години насам БСП внася алтернативен бюджет и тази година има своя версия. „Отговаряме на всички въпроси, но по коренно различен начин. Нашите идеи се различават по това, че те не са просто анти-Ковид. Да, те ще помогнат за преодоляване на кризата - предвиждаме например безплатни тестове, специални средства за болниците. Важното е бюджетът обаче да бъде прелюдия към една много по-дълбока промяна".
По повод избора на европейски прокурори, зам.-председателят на парламентарната група на левицата уточни: "По силата на европейския регламент България трябва да създаде една нова институция в българското правораздаване -


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

водолей