Той разкрива, че пенсията му е 11 000 злоти (приблизително 2640 долара), което изданието определя като "наистина гигантска" в сравнение със средната пенсия за страната от 2700 злоти.

Свързани новини

24.05.2023 07:52

Лех Валенса се оплака от пенсията си

Видян 9879 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Бившият полски президент Лех Валенса казва, че пенсионният му доход не е достатъчен, за да свърже двата края, въпреки че е четири пъти по-висок от средния за страната. Навремето той оглавяваше профсъюза "Солидарност" в конфронтацията му със СССР, а от 1990 до 1995 г. беше президент на Полша.

Валенса беше гост в последния епизод на "Кухнята на политиците" - видеопоредица, продуцирана от таблоида "Супер Експрес". Пред водещите Пьотр Лекшицки и Камил Шевчицки той разказва, че на 79-годишна възраст прави лекционно турне, за да си доплати пенсията.

"Правя това, за да изкарам малко пари, защото нямам такива", каза Валенса. "Не ме интересуват парите, изобщо не ме интересуваха, но те ми стигаха, а сега не ми стигат, затова трябва да изкарвам допълнителни пари".

Той разкрива, че пенсията му е 11 000 злоти (приблизително 2640 долара), което изданието определя като "наистина гигантска" в сравнение със средната пенсия за страната от 2700 злоти.


"Сега е малко по-добре, но всичко е по-скъпо, така че е повече или по-малко същото", казва той.

Към април 2023 г. официалната годишна инфлация в Полша е 14,7 %, като хранителните продукти са поскъпнали с почти 20 %, а цените на енергията - с 14,8 %.

Валенса обяснява някои от финансовите си затруднения с факта, че понякога се отбива да помага на някои от седемте си оцелели деца - трима сина и четири дъщери. "Който има пчели, има мед; който има деца, има трудности", каза той пред Super Express.


 Роден в окупираната от Германия Полша през 1943 г., Валенса става електротехник в корабостроителницата в Гданск и в крайна сметка се издига до лидер на независимия профсъюз "Солидарност". Политическата дейност на профсъюза и сътрудничеството му с Римокатолическата църква, ръководена от родения в Полша папа Йоан Павел II, се смятат за решаващи за раздялата на Варшава със социализма през 1989 г.

Въпреки че е прославен в международен план, Валенса губи изборите през 1995 г. от бившия министър на комунистическия кабинет Александър Квашневски. След като през 2000 г. печели едва 1,01% от гласовете, той се оттегля окончателно от политиката. През 2006 г. се оттегля и от "Солидарност" в разгара на враждата си с братята Ярослав и Лех Качински, лидери на партията "Право и справедливост" (ПиС), която понастоящем управлява Полша.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 25.05.2023 10:53

    И Полша има човеци. И ние само не сме Бай Ганя а си имаме и Алеко Константинов. Въпросът е докога алчността ще надделява над хуманизма. Само той ли има деца…

  • 001 Лекуващ лекар 24.05.2023 09:44

    Поляк - ТОВА Е ДИАГНОЗА !!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

близнаци