Лада

Свързани новини

11.06.2023 16:46

LADA е най-продаваният автомобил на вътрешния пазар в Русия

Видян 18265 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 4.5000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Продажбите на автомобили в Русия са на път да се възстановят от въздействието на западните санкции, тъй като през май продажбите са се увеличили повече от два пъти в сравнение с миналата година, съобщи Асоциацията на европейските предприятия (АЕБ).

Продажбите на нови леки и лекотоварни автомобили (ЛТМ) в Русия са се увеличили със 112% на годишна база през миналия месец до 51 500 единици, като частично са се възстановили от драматичния срив, с който индустрията се сблъска през миналата година.

Според доклада през първите пет месеца на годината в страната са продадени общо 228 500 нови леки и лекотоварни автомобила, което е с 26% по-малко, отколкото през същия период на 2022 г.

Руската LADA е най-продаваната марка в страната със 115 800 продадени автомобила през май, което представлява 72% ръст спрямо миналата година, посочва АЕБ. Шест от първите десет марки по пазарен дял са заети от китайски автомобилни производители, които продължават да запълват празнината, оставена от напускащите западни фирми.


По-специално, продажбите на Haval нараснаха повече от осем пъти до 7 600 автомобила през миналия месец, а статистиката показва, че общите продажби на Haval през тази година са достигнали 31 600 автомобила. Geely изостава малко по-назад също с осемкратен ръст на продажбите до 7000 единици през май и 25 900 автомобила през първите пет месеца на 2023 г.

Руската автомобилна индустрия, която е силно зависима от чуждестранните инвестиции и оборудване, беше засегната от отлива на международни производители поради западните санкции, наложени заради конфликта в Украйна. Продажбите на нови автомобили спаднаха с 59% през миналата година, тъй като американските, европейските и японските автомобилни производители или напуснаха страната, или спряха доставките на автомобили и компоненти, спирайки местното производство за неопределено време.

Междувременно китайските производители на автомобили започнаха сериозна експанзия на руския пазар и се очаква да достигнат 60% дял от общите продажби през тази година, според веригата автодилъри Autodom. Миналата година Китай е изнесъл над 160 000 автомобила за Русия, с което е увеличил повече от два пъти предишния си дял на автомобилния пазар в страната.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

рак