През септември оборотът в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия се свива с 2,8% в сравнение със същия месец на м.г., съобщиха от института

Свързани новини

15.11.2022 16:27

Купуваме все по-малко храна: НСИ

Видян 1133 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Продажбите на хранителни стоки у нас намаляват за четвърти пореден месец, отчита статистиката на НСИ. През септември оборотът в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия се свива с 2,8% в сравнение със същия месец на м.г., съобщиха от института.


През юни, юли и август намалението на оборота при продажбите на храни беше съответно с 3,1%, 10,2% и 3,9% на годишна база. Оборотите намаляват въпреки рязкото поскъпване на хранителните стоки.


Това означава, че намалението на количеството купувани храни е значително.
Всичко това е резултат от поскъпването на храните. Гражданите просто отказват да купуват определени храни на по-високите цени, което води до свиване на оборотите.


Най-лесно хората могат да се откажат от стоки като чипс, вафли и дъвки, но много хора ограничават и покупките на плодове, колбаси и млечни продукти. В тази ситуация, в опит да запазят печалбите си, търговци и производители продължават да вдигат цените, макар че от месец юли насам цените на тока за бизнеса реално са фиксирани на малко над 250 лв. за мегаватчас, а през последните месеци бензинът и дизелът поевтиняха.


Напомняме, че според данни на Евростат хората в България са загубили поне 10% от покупателната си способност от началото на 2022 г. и обедняват все по-прогресивно. На практика обаче скокът на цените у нас дори минава видимо по-високи стойности. Най-висок ръст на цените има при газа, битовите разходи и повечето от храните.


Средно с 20% повече средства са необходими за издръжка на човек от домакинството, в сравнение със септември месец през 2021г., сочи друго проучване на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ. Изследването сравнява потребителските цени и заплатата за третото тримесечие на 2022 г.


Общият ръст в цените на топлоенергията, тока, водата и газа за битови нужди в България е средно около 40%, отчетоха от института. Най-голямо обаче е поскъпването при основните хранителни продукти като захар, месо, мляко, тестени изделия, при които скокът е с около 10% само през последното тримесечие.


Намаляване на потреблението е единственият начин за стопиране на инфлацията, коментираха икономисти. В резултат на конкуренцията в големите търговски вериги нарастват храните, които на промоция се продават с 50% намаление или две на цената на едно. Много хора се превърнаха в ловци на промоции и купуват предимно стоки с намаление.
Докато оборотът при продажбите на храни намалява, продажбите на текстил, дрехи, обувки и кожени изделия през септември нарастват с близо 35% спрямо същия месец на м.г.


В същото време намалява и производството на хранителни стоки. През септември производството на хранителни продукти в страната се е свило с 9,2% спрямо предходния месец, показват данни на НСИ.


При положение, че намалява потреблението на храни, производителите свиват и дейността си. Спад при производството на храни спрямо предходния месец е отчетен и през юни и юли.
 
Наталия Каменова


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 всеки си намира майстора 15.11.2022 23:38

    И на тоя фон продажниците и предатели от властта искат да ни набутат в еврото та съвсем да спрем да купуваме храни и да се гътнем колкото е възможно по-бързо. Няма друга държава, в която властта да работи срещу собствения си народ и държава в името на чужди интереси, това е работа срещу националната сигурност на България и българите и трябва да бъдат съдени рано или късно

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

везни

Днес може да се наложи да вземете трудни решения

Днес може да се наложи да вземете трудни решения,