Свързани новини

28.10.2021 16:12

КС няма право да казва носи ли отговорност Петков! Защо допусна Царя и роднини по дело, Кирил – не: Топюристи

Видян 4144 пъти | Коментари 4
Гласували 2 рейтинг: 3.5000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Ако КС държи на това, че не се накърнява правното положение на Петков, то не биваше да казва в решението си, че трябва да си понесе отговорността. Това не е работа на КС и той няма право да се ангажира да носи или не отговорност Петков”, написа в коментар известният топадвокат Емилия Недева. Нейната позиция се отнася до разликата между Конституционния съд като институция, тълкуваща основния закон и останалите съдилища, които се занимават с вменяването или не на отговорност.  Това дава сериозни шансове на Кирил Петков, ако пожелае, да спечели дело в Европейския съд по правата на човека. Трудно би могло да се докаже, че няма преднамереност към него, при такова доказано погазване на правните норми и прескачането на граници.
Още един мотив в тази посока дава винаги печелещият делата в Европейския съд топадвокат Михаил Екимджиев, който коментира недопускането на Кирил Петков до изслушване в Конституционния съд, но е правено по други казуси, което също говори за преднамереност. Той дава конкретен пример в интервю за dir.bg: „само за сравнение, през 1998 г. по първото дело, свързано с царските имоти, са били поканени да участват в процедурата пред КС не само Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза, но още шестима души, които дори не са български граждани, а благородници, живеещи по целия свят".


Наталия Каменова



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 004 Емилия Недева 28.10.2021 19:18

    На първо място искам да кажа, че не съм давала съгласие на този сайт да вади мои коментари от чатове и да ги публикува без мое съгласие. В случая е извадено становището ми от контекста. Спореше се по това дали би издържало дело пред ЕСПЧ относно отказа Кирил Петков да бъде допуснат до изслушване. Точно в този контекст изразих мнение, че щом отказът е основан на схващането, че решението не засяга правната сфера на Кирил Петков, то и самият КС с доводите си в решението не следва да засяга неговата правна сфера извън необходимото за произнасяне по конституционността на президентския указ.Въпросът с личната отговорност на Кирил Петков стои извън предмета на делото и не КС е този който посчва дали някой български гражданин носи или не отговорност. Ако обаче счита, че може да се произнася по такъв въпрос, то тогава гражданинът има правото да бъде представен и изслушан. Моля сайта да публикува само становища, изложени на стената на съответния автор при условията на публичност.

  • 003 Anonimen 28.10.2021 18:58

    Toова адв, Недева не го е казала , не подвеждайте хората : "Това дава сериозни шансове на Кирил Петков, ако пожелае, да спечели дело в Европейския съд по правата на човека. Трудно би могло да се докаже, че няма преднамереност към него, при такова доказано погазване на правните норми и прескачането на граници"

  • 002 Anonimen 28.10.2021 18:15

    Конституционен съд звучи гордо и така трябва да бъде! Обаче, конституционните съдии малко намирисват. Имаше италиански филм "Височайши трупове".

  • 001 Anonimen 28.10.2021 16:59

    За мен и мнозинството г-жо адвокат Недева,Конституционният съд,е върховният орган в България,и той има правото над всички и всеки закон или нарушения,и неговото решение не подлежи на обжалване.Не вменявайте вина КС,защото създавате порочна практика в правосъдието на България и подлагате на съмнение неговите решение пред НАРОДА,който Е СУВЕРЕНА НА БЪЛГАРИЯ.КАто искате на следващият мандат,си дайте предложения за други конституционни съдии.Другото мирише на Прокламация за определени хора.ЛОШО.МНОГО ЛОШО.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес се фокусирайте върху вашите професионални цели

Днес се фокусирайте върху вашите професионални цели.