Среща на руски и украински преговарящи в Беларус, 3 март 2022 г.

Свързани новини

17.03.2022 15:41

Кремъл коментира предполагаемия проект от 15 точки за мирен план с Украйна

Видян 1356 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Кремъл заяви, че докладът на Financial Times за предполагаем проект за мирен план с Украйна от 15 точки е "по същество фалшив".

Страните проведоха няколко кръга от разговори след нападението на Русия срещу Украйна на 24 февруари, като по-късно преминаха към редовни обсъждания чрез видеовръзка.




В отговор на репортерски въпрос в четвъртък дали Русия и Украйна са близо до подписване на мирно споразумение, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви: "Не, работата [по въпроса] продължава. " Той добави, че Русия ще информира обществеността за всеки пробив в преговорите.


 


Изявлението идва, след като в сряда Financial Times съобщи, че страните са постигнали "значителен напредък" и обсъждат проектоплан от 15 точки, който ще включва изтегляне на руските войски и превръщането на Украйна в неутрална държава в замяна на защита от западните съюзници.




Песков потвърди, че някои от въпросите, споменати от FT, са били включени в дневния ред, но отхвърли цялостния доклад като "по същество фалшив".


 


Михайло Подоляк, член на украинския преговорен екип, заяви, че проектът от доклада на FT представлява това, което Русия иска от Киев, и "нищо повече".


 


Той повтори, че Киев иска прекратяване на огъня, изтегляне на руските сили и правно обвързващи гаранции за сигурност.




Междувременно ръководителят на руската делегация Владимир Медински заяви в сряда, че Украйна е внесла предложение да стане необвързана държава като Швеция или Австрия, а главният преговарят от страна на Киев, каза че моделът на Украйна може да бъде само "украински".




Русия настоява Украйна официално да се обяви за неутрална страна и да се откаже от желанието си да се присъедини към НАТО. Украински официални лица по-рано заявиха, че са готови да обсъдят въпроса с Москва.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

дева