Владимир Медински, главният преговарящ на Русия в мирните преговори с Украйна, заяви, че в Киев се лансира идеята за превръщането на страната в неутрална

Свързани новини

16.03.2022 12:03

Украйна предлага австрийски или шведски модел на неутрална държава, но със собствена армия и флот: Главният преговарящ на Русия

Видян 3503 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Владимир Медински, главният преговарящ на Русия в мирните преговори с Украйна, заяви, че в Киев се лансира идеята за превръщането на страната в неутрална.




"Украйна предлага австрийски или шведски модел на неутрална демилитаризирана държава, но със собствена армия и флот", заяви Медински пред репортери в сряда, като добави, че сред обсъжданите въпроси е "размерът на украинската армия".




Москва иска Украйна официално да се превърне в неутрална страна, която никога няма да се присъедини към НАТО. Русия нападна Украйна на 24 февруари, като заяви, че иска "демилитаризация" на страната, наред с други искания.


 


Медински повтори, че Москва иска от Киев да признае Крим като част от Русия, както и независимостта на Донецката и Луганската народна република (ДНР и ЛНР), които се отцепиха от Украйна малко след преврата в Киев през 2014 г. Други ключови въпроси, които вълнуват Русия, са "денацификацията" на Украйна и правата на рускоговорящите, живеещи в страната, каза преговарящият.




"Имаше известен напредък по няколко въпроса, но не по всички", каза Медински за разговорите с Киев.


През 1955 г. Австрия се обявява за неутрална страна. Нейните закони забраняват на страната да се присъединява към военни съюзи и да приема чужди военни бази на австрийска територия.




Швеция често е определяна като "необвързана" страна, предвид дългогодишната ѝ традиция да не се присъединява официално към нито един военен блок. Тя не е член на НАТО и няма чужди бази на своя територия.


 


По-късно главният преговарящ Михайло Подоляк заяви, че преговорите с Москва за прекратяване на военните действия трябва да се фокусират върху “гаранции за сигурността“.


 


 "Украйна сега е в пряко състояние на война с Русия. Следователно, моделът може да бъде само “украински“ и да се основава единствено на правни гаранции за сигурност“, заяви Подоляк.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

близнаци

Енергията ви днес е насочена към творческо и плодотворно изразяване

Енергията ви днес е насочена към творческо и