Митническите служители са се качили на борда на MV Verila във вторник сутринта, малко след като той е акостирал в пристанище Фойнс на устието на река Шанън около 10 ч. сутринта. С помощта на кучетата-надзиратели те откриват около 300 кг кокаин на приблизителна стойност 21 млн. евро

Свързани новини

21.12.2023 13:49

Кока за €20 млн. при Домусчиеви, корабът им конфискуван

Видян 5363 пъти | Коментари 3
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Garda Síochána, националната полиция и служба за сигурност на Ирландия, която разследва откриването на кокаин на стойност над 20 милиона евро от данъчни служители на борда на кораб за насипни товари в Ко Лимерик, се надява, че проверката на мобилните телефони и другото комуникационно оборудване на кораба може да помогне за установяване на местоназначението на наркотиците, съобщава The Irish Times.


Митническите служители са се качили на борда на MV Verila във вторник сутринта, малко след като той е акостирал в пристанище Фойнс на устието на река Шанън около 10 ч. сутринта.


С помощта на кучетата-надзиратели на борда са открити поне 300 кг, а може би и 500 кг кокаин. Това би довело до оценка на теглото между 20 и 35 млн. евро, като се изхожда от борсовата оценка на Гарда от 70 000 евро за килограм кокаин, пише изданието.


Митническите служители и гардаи запазват конфиденциалност относно операцията, но се разбира, че наркотиците са открити в шест отделни големи пакета в складово помещение над палубата на дългия 190 м кораб за насипни товари, а не в товарните помещения на кораба, който е превозвал зърно.

Цялата сряда Гарда подпомагаше митническите служители при претърсването на плавателния съд и иззе редица мобилни и сателитни телефони, както и корабния дневник, манифеста и картите. Гардаи се надяват, че това ще им помогне при определянето на крайната дестинация на наркотиците.


Шестте големи пакета с наркотици, за които се смяташе, че съдържат около 50 кг кокаин на стойност 3,5 млн. евро, съдържаха GPS проследяващи устройства, както и устройства за плаване, което дава основание да се смята, че наркотиците са били предназначени за изхвърляне в морето, а не за внасяне във Фойнс или друго пристанище.

"Контрабандистите на наркотици често изхвърлят пратки с наркотици от кораба майка с прикрепени GPS локатори - те могат да ги изхвърлят на 40 или 50 км от брега и след това други членове на бандата могат да се появят с по-малки плавателни съдове и да използват GPS проследяващото устройство, за да ги намерят и приберат" - каза източник от Гарда.


Не е ясно дали наркобандата, която стои зад последното задържане, е изхвърлила други бали с наркотици, преди да влезе във Фойнс, но полицаите се надяват, че изследването на навигационното оборудване и картите, иззети от кораба, може да разкрие къде се е намирал корабът, преди да влезе в устието на река Шанън.

MV Verila е собственост на компанията Verila Navigation Limited със седалище във Валета, Малта. Корабът също е регистриран в Малта и се управлява от българска корабна компания, наречена "Параходство БМФ България", която е със седалище във Варна и управлява флот от 70 кораба.


Корабът, който е построен през 2022 г. в корабостроителницата Jiangsu Yangzijian в Китай, понастоящем се оценява на 24 млн. долара и изглежда е прекарал последните няколко месеца по триъгълен маршрут, пътувайки между Европа и Южна и Северна Америка, преди да се върне в Европа. Гардаите поддържат връзка с Центъра за морски анализи, наркотици (MAOC - N), базиран в Лисабон, Португалия, за да се опитат да установят къде MV Verila може да е взел наркотиците и да е доставил пратките.


Според последните данни MV Verila напуска Сантос в Южна Бразилия на 4 ноември и се насочва към Квебек в Канада, където пристига на 23 ноември, след което продължава към Хамилтън на езерото Онтарио, където пристига на 27 ноември и отплава на 30 ноември.

След това корабът се връща в Хамилтън на 5 декември и прекарва два дни и половина в пристанището там, преди да отплава отново на 8 декември и да прекоси Атлантическия океан за около 11 дни, преди да пристигне в устието на река Шанън и да акостира във Фойнс във вторник сутринта.

Той е бил подложен на шест стандартни инспекции, включително една от руските власти в Черно море през февруари миналата година, една от бреговата охрана на САЩ в Тампа, Флорида, през юли миналата година и една от канадските власти в Хамилтън през август миналата година. По време на нито една от проверките не са открити недостатъци.

На борда на кораба има 18-членен екипаж и гардаи вече са започнали да провеждат разговори с тях поотделно и поотделно, за да разберат какво са знаели за пратката с наркотици. Някои от доброволните интервюта са проведени на борда на кораба, а други - в участъците на Гарда в Лимерик.

Междувременно MV Verila остава под строга охрана на гарда във Фойнс, където членове на звеното за въоръжена поддръжка са установили кордон около кораба. Той е задържан в съответствие с митническото законодателство, докато продължава задълбоченото претърсване на плавателния съд.


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Могучая 21.12.2023 16:54

    Откритите на кораба "Верила" с български екипаж 500 кг кокаин, са били част от сделката на Кокорчо за решаване на проблема с прихода в бюджета на Булгаристан !!! Вицепремиерът жирафката Мария Габриел, не потвърди това, но каза, че тече разследване !!! А виновните за провала министри, ще бъдат изпратени за посланици в братска Колумбия !!! А и Посолството вече било дало съгласия за което !!! Слава Кокаине, слава идиотов, тараканов слава, Слава Американу, Слава Булгаристану, Героям слава !!! Благодарим !!!

  • 002 Агент 008 21.12.2023 16:53

    Нашите евроатлантици били поръчали 500 кг, а ирландците хванахме 300 кила. Може останалите 200 кг. да са били “рестото” и затова ги е хванала липсата !!! Подробности ще разберем в следващите новини с некролози от нашите обективни медии „Соросоидна Правда“, „Реститутски Зов“ ,"Козяшка мисъл", "Гъдел нюз", “ Фекалий Нюз“ и "Каспичански устрем" !!! И както се казва ещё не вечер, поживём увидим !!!

  • 001 Чурулик Марийкин 21.12.2023 16:53

    Помощта за Украйна лекичко са я хванали. Но своевременно наркомана ще се яви по видеоконферентна връзка тук-там, и пратката му ще бъде освободена, и изпратена като военна помощ за Кокаине !!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

везни

Спонтанно предложение от ваша страна да направите услуга

Спонтанно предложение от ваша страна да направите