"Въпреки значителната несигурност около потенциала на генеративния ИИ, способността му да генерира съдържание, което е неразличимо от създаденото от човека, и да премахва комуникационните бариери между хората и машините отразява голям напредък с потенциално големи макроикономически ефекти", заявиха от Goldman Sachs.

Свързани новини

31.03.2023 09:40

Кого изкуственият интелект ще остави без работа?

Видян 3312 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Изкуственият интелект (ИИ) може да предизвика "значителни смущения" на пазара на труда и да застраши милиони работни места по света, ако разгърне потенциала си, твърди Goldman Sachs.

Генеративният изкуствен интелект, като ChatGPT, може да замени до 300 милиона работни места на пълно работно време в световен мащаб, според оценки, споделени в доклад, публикуван от инвестиционната банка в неделя. Технологията, която може самостоятелно да създава нови материали, представлява "голям напредък с потенциално големи макроикономически ефекти", твърди Goldman Sachs.


Според Карл Бенедикт Фрей и Майкъл А. Озбърн най- уязвимите професии от изкуствения интелект са телемаркетинг, шивачи, чиновници, модели, агенти недвижими имоти, касиери. Най-слабо засегнати ще бъдат лекарите, терапевтите, социалните работници: Виж графиката:




Според Goldman Sachs приблизително две-трети от работните места в САЩ и Европа са изложени на "някаква степен на автоматизация на ИИ", докато генеративният ИИ може да се използва като заместител на една четвърт от настоящите работни места.

"Въпреки значителната несигурност около потенциала на генеративния ИИ, способността му да генерира съдържание, което е неразличимо от създаденото от човека, и да премахва комуникационните бариери между хората и машините отразява голям напредък с потенциално големи макроикономически ефекти", заявиха от Goldman Sachs.


В същото време в доклада се посочва, че повечето отрасли са само "частично изложени на автоматизация", поради което е по-вероятно те да бъдат "допълнени, а не заменени от ИИ". Според изчисленията около 7% от длъжностите в САЩ могат да бъдат заменени от ИИ, като 63% от тях ще бъдат допълнени от иновативната технология, а 30% няма да бъдат засегнати от нея.

Goldman Sachs твърди също, че в миналото позициите, които са били изместени от автоматизацията, са били компенсирани от създаването на нови работни места и професии, което е увеличило стойността на стоките и услугите.

"Комбинацията от значителни спестявания на разходи за труд, създаване на нови работни места и по-висока производителност за не изместените работници повишава възможността за бум на производителността, който значително да повиши икономическия растеж", се казва в доклада.

Според Goldman Sachs широкото внедряване на изкуствения интелект в крайна сметка би могло да увеличи годишния глобален БВП със 7%.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 31.03.2023 17:13

    пълни глупости, от неграмотни джурналя явмно свършими вУОНСУ!!! тъкъв интелект ще има пони след 50-100 години! това е само програми ,които използват скорост нва търсене в много сървари и сглобяване в полу кадърни измислици!!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

дева