Откъдето и да погледнете на Санторини, ще ви напомня, че сте на вулкан. Лунните пейзажи, черните и червените плажове, камъчетата, направени от втвърдена лава. Завладяващата красота на гръцкия остров е резултат от бурната вулканична история на района.

Свързани новини

01.05.2023 07:33

Класическо средиземноморско място за почивка, което се намира над жив вулкан

Видян 26885 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Откъдето и да погледнете на Санторини, ще ви напомня, че сте на вулкан. Лунните пейзажи, черните и червените плажове, камъчетата, направени от втвърдена лава. Завладяващата красота на гръцкия остров е резултат от бурната вулканична история на района.

Разбира се, Санторини е известен със спиращата дъха калдера с форма на полумесец, половината от която е потопена, което я прави единствената потънала калдера в света. Тя е създадена от едно от най-големите известни изригвания преди около 3600 години. Експлозията е била толкова мощна, че е разрушила древния град Акротири на Санторини и е нанесла фатален удар на морската минойска цивилизация, която по това време се е заселила на острова.

Днес Санторини, известен също като Тира, е най-романтичното място в Гърция с луксозни вили и курорти, които предлагат разкошни почивки за звезди от класациите и мечтани места за пищни сватби и фотосесии. Стръмните вулканични скали на острова, разположени на около 1000 метра над морското равнище, създават впечатляващо геоложко платно с белосани къщи, балансирани по ръба. Нищо чудно, че това е едно от най-фотографираните места на планетата.

Всяка вечер островът спира, за да се насладите на световноизвестните залези на Санторини. Синьо-бялото куполно селце Оя се пълни с хора, когато наближи златният час. Когато слънцето започне да залязва зад скалите на калдерата, небето се превръща в ярка картина от червени, оранжеви и розови нюанси. Хиляди хора изтръпват, когато последните лъчи изчезват в морето.

Малцина осъзнават, че под хипнотичния калейдоскоп от цветове се крие активен вулкан.

Тайните на дълбините

Санторини е част от Гръцката вулканична дъга - едно от най-важните вулканични полета в Европа, в което са станали над 100 изригвания през последните 400 000 години. Най-активният подводен и потенциално опасен вулкан в Източното Средиземноморие - Колумбо, се намира на пет мили североизточно от Санторини и е част от същата вулканична система.

Потопен в Егейско море, Колумбо е тих от близо 400 години - но не спи. При последното си изригване през 1650 г. той убива 70 души и предизвиква 40-метрово цунами. Регистрирани са силни земетресения и вторични трусове, както и токсичен газ и облаци дим.

Учените знаят, че експлозията на Колумбо може да предизвика големи опустошения. Някои от най-големите океанографски експедиции в света са го посещавали, а през последните 20 години наблюдението се е увеличило. Един от най-големите американски изследователски кораби, корабът за дълбоко сондиране JOIDES Resolution, пътува до Санторини за първата си мисия в Средиземно море между декември 2022 г. и февруари 2023 г.


Огромният кораб донесе "цяла плаваща лаборатория в района", казва вулканологът и съпредседател на експедицията Тим Друит. С помощта на сондажи на повече от 8000 метра под повърхността на морето изследователите събират недостигнати досега седименти, за да се опитат да възстановят историята на вулканизма в района.

Резултатите - първоначалните доклади се очакват по-късно тази година - трябва да помогнат на учените не само да прогнозират бъдещи изригвания, но и да разкрият поведението на други активни вулкани по света, които представляват заплаха за милиони хора, живеещи в близост до тях. Изследват се и връзките между земетресенията и вулканите.

Еви Номику, геоложка океанографка в Атинския университет, участва във всяка експедиция на родния си Санторини през последните 20 години. "Постепенно сглобяваме геопъзел, който показва кои части са били суша и кои - вода", казва тя.

"Ако успеем да разберем по-добре миналите изригвания и тяхното въздействие, ще имаме пътна карта за по-добро справяне с бъдещите предизвикателства."


Извънземен океан


Експедицията JOIDES Resolution не е първото голямо проучване на района. Номику казва, че отдавна изследваните екстремни условия, открити в Колумбо, са накарали НАСА да финансира новаторска експедиция през 2019 г. "На дъното на кратера му има извънземен океан с форми на живот, които могат да бъдат открити на други планети."

Враждебната среда с активните си хидротермални отвори, изхвърлящи гореща вода и минерали, служи като идеален полигон за изпитания на нови съвременни технологии, използващи автономни подводни апарати. НАСА изпробва подводни апарати, които един ден, надява се, ще изследват чужди океани на Юпитер и Сатурн.

Друго неотдавнашно проучване разкри и неоткрита досега магмена камера под Колумбо. Учените смятат, че камерата може да бъде и ключ към разбирането на сеизмичната активност в този регион.

Димящите вулкани и бълбукащите кратери разпалват въображението и на холивудските продуценти, които избират Санторини за начална локация на адреналиновия холивудски блокбъстър от 2003 г. "Лара Крофт: Томб Рейдър - Люлката на живота". Използвайки драматичните скали на Санторини за фон, Анджелина Джоли се озовава в опасни ситуации в мистериозни води, докато търси подводно съкровище.


Походи в кратерите и термални извори


Романсът на Бранджелина може и да е приключил, но приключенският дух на Лара Крофт продължава да живее в туристическите екскурзии с лодка. Те включват посещение на вулкана Неа Камени: един от петте острова, които образуват вулканичния комплекс Санторини, и сам по себе си национален геоложки парк.

"Последното изригване на Неа Камени е било през 50-те години на миналия век", казва Мариос Фитрос, главен изпълнителен директор на туристическата агенция Santorini View. "Посетителите обичат тръпката да се изкачват до кратера на вулкана. Това е една от най-популярните ни екскурзии." Екскурзиите с лодка продължават с плуване във вулканичните горещи извори на близкия остров Палеа Камени, последвано от слънчеви бани на палубата с изглед към скалите на Санторини.

Друга популярна екскурзия, до великолепния археологически обект Акротири, служи като трезво напомняне за силата на вулкана. Процъфтяващият град от бронзовата епоха е разрушен от изригване преди 3600 години, което изхвърля близо 20-километрова колона от пепел и скали, поглъщайки града. Около 1700 години по-късно подобно бедствие унищожава Помпей.

След като пепелта и лавата са отстранени, ярко оцветените фрески на Акротири днес са прекрасно запазени.



Врящ вулкан

След снимките Джоли и тогавашният ѝ съпруг Брад Пит прекарват ваканцията си на Санторини и не са единствените. Кардашиян, Лейди Гага и Шакира са сред знаменитостите, които са се плискали в кристално чистите води на Санторини. Всяко лято мегаяхти пътуват напред-назад между Санторини и другия гръцки остров за знаменитости - Миконос, а ВИП пасажерите им разкриват ексклузивната обстановка в лъскави публикации.


Благодарение на световната си слава Санторини е обект на най-големите инвестиции в туризма в страната. Hilton и Nobu са сред марките, които пристигнаха на острова през последните няколко години, а цените на имотите са сред най-високите в Гърция.

Въпреки това геолозите, които следят отблизо Колумбо, предупреждават, че е въпрос на време отново да има голямо изригване.

Въпреки това "времето" в геологията може да бъде изключително бавно. Дотолкова, че един от агентите по недвижими имоти на острова, който отказва да бъде назован, казва, че "вулканичната активност никога не влиза в разговора" при продажбата на имот.

Когато изригне, Колумбо е способен да създаде колона от изригвания с височина десетки километри и може да предизвика цунами. Повишената активност преди около 10 години породи опасения, но оттогава тя е намаляла.

"Ако започнем да наблюдаваме повишена активност на Колумбо, трябва да сме нащрек", казва Друит. "Добрата новина е, че вулканите предупреждават многократно."

Междувременно през 2020 г. Агенцията за гражданска защита на Гърция представи план от 185 страници за справяне с последиците от евентуално активиране на вулканичната група на Санторини.


Вулканична храна и вино


В ежедневието си местните жители нямат много време да мислят за вулкана извън екскурзиите. През лятото островът е пълен с хора. Свръхтуризмът остава едно от най-големите предизвикателства, тъй като уникалната морфология на Санторини продължава да привлича тълпи. Миналата година Международният съюз на геоложките науки в сътрудничество с ЮНЕСКО включи калдерата на Санторини в първия си списък на 100-те най-добри геоложки обекта на световното наследство.

Освен с хотелите и ресторантите, целият бизнес на острова е свързан с вулкана. Произвежданата на място козметика е пълна с минерали, а първокласните хранителни съставки се отглеждат в уникална почва. Има музей, посветен на черешовия домат от Санторини, който от 2006 г. е продукт със защитено наименование за произход, а фавата на острова се смята за най-добрата в Гърция.

След това е най-известният износ на Санторини след туризма: виното. Жителите на острова казват, че на Санторини има повече вино, отколкото вода.

Около една пета от почти 30-те квадратни мили на острова са заети от лозя, повечето от които отглеждат асиртико - местно грозде, от което се произвеждат бели вина, които са свежи, сухи и - което не е изненадващо - минерални.

Традиционните пещерни къщи, вкопани във вулканичните скали, наречени yposkafa, са основно място за гнездене на младоженци, които търсят своята мечтана почивка. Но за Номику, която е израснала на Санторини, в детските ѝ мечти е бил Колумбо.

"Бях силно повлияна от разказите на дядо ми и прадядо ми. Те си спомняха за по-малките експлозии в Неа Камени", казва тя.

"Но те настояваха, че тази, за която трябва да се притесняваме, е "тази, която не можеш да видиш".

"Постепенно разбрах, че има още един вулкан, който е под водата. Вулкан, който беше по-мощен, по-загадъчен и по-опасен. Невъзможно е да се знае дали някой от нас ще преживее голямо изригване, но в някакъв момент такова ще има."

Един ден Санторини може отново да бъде погребан под слой пепел. Но засега - докато посетителите се наслаждават на поредния зашеметяващ залез на чаша асиртико - вулканът мълчи.


 Източник: CNN





 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

риби