Андрей Ермак, ръководител на канцеларията на украинския президент Владимир Зеленский, заяви в петък, че на нея ще бъдат разгледани няколко точки от "мирната формула" на Киев, включително продоволствената, енергийната и ядрената сигурност, хуманитарните въпроси, както и "възстановяването на териториалната цялост на Украйна".

Свързани новини

27.10.2023 15:46

Китай ще пропусне срещата за мир на Зеленский: Bloomberg

Видян 682 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Китай вероятно ще пропусне голямата международна среща на служителите по сигурността в Малта тази седмица, посветена на разрешаването на конфликта в Украйна, съобщи агенция Блумбърг. Срещата, на която се очаква да присъстват представители на повече от 50 държави, ще се върти около подкрепяната от Киев "мирна формула", която се отхвърля от Москва.

Според запознати лица, интервюирани от агенцията, участниците в срещата на върха, която ще се проведе в събота и неделя, ще включват, наред с други, членовете на групата Г7, Катар, Южна Африка, Индия и Турция, а няколко други държави, като Бразилия и Чили, се очаква да се присъединят онлайн.

Андрей Ермак, ръководител на канцеларията на украинския президент Владимир Зеленский, заяви в петък, че на нея ще бъдат разгледани няколко точки от "мирната формула" на Киев, включително продоволствената, енергийната и ядрената сигурност, хуманитарните въпроси, както и "възстановяването на териториалната цялост на Украйна".


Планът от десет точки, представен за първи път от Зеленский миналата година, изисква също така Русия да изтегли войските си от територията, която Украйна обявява за своя, и призовава за създаването на трибунал, който да преследва Москва за предполагаеми военни престъпления. Русия неколкократно отхвърли предложението като неприемливо, наричайки го знак, че Украйна няма сериозно отношение към преговорите.


Агенция Блумбърг отбелязва, че евентуалното отсъствие на Пекин от срещата ще бъде "разочарование" за Зеленский, който се е надявал да получи подкрепа за инициативата си на срещата на върха, която се разглежда като платформа за украинските официални лица да се представят пред страните, които до голяма степен са останали неутрални по отношение на конфликта.

Срещата на върха в Малта ще последва подобни срещи в Дания през юни и в Саудитска Арабия през август. Въпреки че Русия не присъстваше на нито една от тях, Китай присъства на последната, като външното министерство на Пекин заяви тогава, че тя е помогнала за "консолидиране на международния консенсус".

Москва заяви, че не вижда никаква стойност в мирните преговори за Украйна, които изключват Русия. Коментирайки конкретно срещата на върха в Малта в четвъртък, говорителката на руското външно министерство Мария Захарова я нарече "безсмислена и контрапродуктивна", като добави, че тези, които са разработили формата на срещата, разчитат на "шантаж и заплахи", за да привлекат колкото се може повече неутрални държави.

От началото на войната в Украйна Китай отказва да се присъедини към западните санкции срещу Москва, предполагайки, че кризата е отчасти причинена от разширяването на НАТО след края на Студената война.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

дева