В изявление на своя уебсайт министерството призова двете страни да "запазят разум и да проявят сдържаност"

Свързани новини

24.02.2023 13:38

Китай ще продължи да играе "конструктивна" роля в кризата в Украйна: Политическа пътна карта от 12 точки

Видян 1200 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Международната общност трябва да насърчи всички усилия за мирно приключване на конфликта в Украйна, заяви китайското външно министерство в политическа пътна карта от 12 точки, публикувана в петък.

В изявление на своя уебсайт министерството призова двете страни да "запазят разум и да проявят сдържаност"

"Всички страни трябва да подкрепят Русия и Украйна да работят в една посока и да възобновят прекия диалог възможно най-бързо, за да може постепенно да се деескалира ситуацията и в крайна сметка да се постигне цялостно прекратяване на огъня", се казва в документа.


"Трябва да се насърчават и подкрепят всички усилия за мирно уреждане на кризата", се подчертава в плана и се добавя, че Пекин "ще продължи да играе конструктивна роля" по въпроса.


Китай призова за изоставяне на "манталитета на Студената война", като заяви, че "сигурността на региона не трябва да се постига чрез укрепване или разширяване на военни блокове" В предложението се казва, че "няма просто решение на този сложен въпрос" и че страните трябва да "предотвратят конфронтацията в блока" и да работят за изграждането на "балансирана, ефективна и устойчива европейска архитектура за сигурност"

Пекин предупреди за "въоръжени нападения" срещу атомни електроцентрали и призова страните "решително да избягват ядрени аварии, причинени от човека" Китай също така заяви, че се противопоставя на санкции, които не са одобрени от Съвета за сигурност на ООН.


Едностранните санкции и максималният натиск не могат да решат въпроса, а само създават нови проблеми.

За разлика от много западни страни Китай отказа да осъди военната операция на Русия в Украйна и не наложи икономически ограничения на Москва. Китайски официални лица подчертават, че Пекин иска да намери мирно решение, а не да подклажда конфликта, като изпраща оръжия на Киев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

водолей