Ли Хаоши, известен с псевдонима си Хаус, привлече вниманието на властите тази седмица, след като използва фраза, свързана с Народната освободителна армия (НОАК), по време на комедийното си шоу в театър Century в Пекин през уикенда.

Свързани новини

20.05.2023 17:00

Китай наложи глоба от $2 млн. заради шега с армията

Видян 13667 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Шега на китайски комик, в която свободно се споменава лозунг, използван за описание на армията на страната, струва на развлекателна компания повече от 2 милиона долара, след като властите ѝ налагат огромни глоби.

Скъпоструващото наказание подчертава деликатната граница, която комиците трябва да преминават във все по-рестриктивната и силно цензурирана социална среда в Китай, както и суровите последствия за онези от развлекателната индустрия, за които се смята, че са излезли извън рамките на позволеното, отбелязва CNN.

Ли Хаоши, известен с псевдонима си Хаус, привлече вниманието на властите тази седмица, след като използва фраза, свързана с Народната освободителна армия (НОАК), по време на комедийното си шоу в театър Century в Пекин през уикенда.

След като официалната реакция нарасна, Ли отмени всички свои представления, а развлекателната компания, която го представлява, Shanghai Xiaoguo Culture Media, поднесе извинения.

В сряда Общинското бюро за култура и туризъм в Пекин заяви, че дъщерно дружество на фирмата ще бъде глобено с 1,91 млн. долара и лишено от 189 000 долара, които е получило от "незаконни печалби" - очевидна препратка към двете изпълнения на живо на Ли през миналия уикенд. Освен това фирмата е отстранена за неопределено време от провеждане на всякакви представления в столицата.

В сряда вечерта полицията в Пекин съобщи, че е започнала разследване срещу Ли, като твърди, че изпълнението му е "сериозно обидило" военните и е предизвикало "лошо социално въздействие".


Какво каза Ли

За мнозина шегата на Ли може да изглежда безобидна.

По време на шоуто той започна сценка за това как е осиновил две бездомни кучета, след като се е преместил в Шанхай.

След това казал, че един ден, когато те преследвали катерица, му напомнили за осем думи, преди да пусне спорната поанта, според аудиозаписа, публикуван в китайската социална медия Weibo.


 "Изящен стил на работа, способен да печели битки", каза той, обръщайки добре познат лозунг на Китайската комунистическа партия, отнасящ се до НОАК.

Фразата е произнесена за първи път през 2013 г. от китайския лидер Си Дзинпин, който също е председател на военните, когато той изложи списък с качества, които изисква от националната армия. Оттогава тя се повтаря по различни официални поводи и в държавните медии.

Shanghai Xiaoguo Culture Media е един от най-големите продуценти на стендъп комедийни шоута в страната.

При налагането на наказанието си в изявление от сряда властите в Пекин стигат до заключението, че съботното шоу на Ли е съдържало "сюжет, който е равносилен на сериозна обида към Народноосвободителната армия и оказва лошо обществено влияние".

"Никога няма да позволим на някоя компания или физическо лице безсмислено да клевети славния образ на Народноосвободителната армия на сцена в [китайската] столица, никога няма да позволим да бъдат накърнени дълбоките чувства на хората към войниците и никога няма да позволим сериозни теми да бъдат превърнати в забавление", заявиха от културния орган.


Ли вече се извини в китайската социална медия Weibo, където има 136 000 последователи.

"Ще поема цялата отговорност и ще отменя всички свои изпълнения, за да се замисля и превъзпитам", написа той в понеделник.


Преди това Shanghai Xiaoguo Culture Media съобщи, че е отстранила комика от всички продукции за неопределено време.

През последните години стендъп комедията набира популярност в Китай на фона на зараждащата се тенденция на телевизионни състезания, които противопоставят остроумни комици един на друг.

След обявяването на наказанията някои китайски интернет потребители се включиха в платформата Weibo, подобна на Twitter, за да похвалят решението на официалния орган.

"Заслужено. Стендъп комедията е ниска форма на изкуство, която си мисли, че е културна", написа един потребител.

Други обаче се опасяваха, че това може да доведе до по-нататъшни репресии срещу комедията.


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

дева