Очаква се ръчен часовник, принадлежал някога на последния китайски император
Айсин Джоро Пу И, да достигне цена от над 3 млн. долара, когато бъде обявен за продажба в Хонконг този месец.

Свързани новини

13.05.2023 07:45

Луксозен часовник на последния китайски император се очаква да достигне цена от 3 млн. долара

Видян 7272 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Очаква се ръчен часовник, принадлежал някога на последния китайски император
Айсин Джоро Пу И, да достигне цена от над 3 млн. долара, когато бъде обявен за продажба в Хонконг този месец.

Огромната оценка се дължи отчасти на рядкостта на Patek Philippe Reference 96 Quantieme Lune - един от едва осемте съществуващи часовника. Но според аукционна къща Phillips, която организира продажбата, седемцифрената оценка се дължи и на забележителната история на 86-годишния часовник, който е бил отнесен в Сибир по време на петгодишния затвор на бившия владетел в СССР.

Платиненият часовник с диаметър 1,2 инча има циферблат с арабски цифри, стрелки от розово злато и функция "фаза на Луната", която показва колко видима е Луната от Земята във всеки един момент. Някои от вътрешните му механизми датират от 1929 г., въпреки че моделът е продаван от Patek Philippe - швейцарски производител на часовници, известен с монтирането на сложни механизми в тънки корпуси - едва през 1937 г.


Пу И  на снимка в град Чанчун на 22 март 1932 г., след встъпването му в длъжност като глава на новосъздадената, контролирана от Япония държава Манджоу-Го. Кредит: AP



Не е известно как Пу И се е сдобил с часовника, макар че според данните първоначално е бил продаден чрез луксозен магазин в Париж. Phillips добавя, че исторически документи доказват, че бившият император го е взел със себе си в съветски затворнически лагер в Хабаровск. По-късно той го подарява на Георгий Пермяков, който владее свободно мандарин и служи като негов учител и преводач от руски език по време на престоя му в затвора.


Пу И, чийто живот е в основата на наградения с "Оскар" през 1987 г. филм "Последният император", се възкачва на трона през 1908 г. като съвсем малък. Той е принуден да абдикира по-малко от четири години по-късно, когато републикански бунт сваля династията Цин, въпреки че му е позволено да продължи да живее в императорския дворец в Пекин (и за кратко е възстановен като император през 1917 г.).

През 1924 г. той бяга от Пекин и сключва съюз с Япония, която по-късно го поставя за император на своята марионетна държава Манджоу-Го в североизточната част на Китай, област Манджурия. След поражението на Япония във Втората световна война Пуйи е заловен от съветските сили и държан като военнопленник. Според Филипс той дава часовника на Пермяков през 1950 г., точно преди бившият император да се върне в Китай, за да бъде съден за военни престъпления.

Според прессъобщение Phillips прекарва три години в проучване на историята на предмета и потвърждаване на произхода му - процес, който Томас Пераци, ръководител на отдела за часовници на аукционната къща за Азия, описва в изявление като "безпрецедентен изследователски проект със световен екип от специалисти по часовници, историци, журналисти и учени".

В каталожния си списък Phillips цитира племенника на Пу И- Юян (който е бил в затвора заедно с него), който си спомня в мемоарите си, че чичо му е носил часовника "ден за ден", докато е бил в Манджукуо. В каталога се казва също, че преди това Пу И е подарил часовника на племенника си, но по-късно го е поискал обратно, за да го даде на Пермяков.


Почти десетилетие след завръщането си в Китай Пу И е помилван и до смъртта си през 1967 г. живее като цивилен в Пекин. Междувременно Пермяков съхранява часовника до смъртта си през 2005 г., след което той е предаден на наследниците му, преди настоящият му собственик да го предаде на Филипс през 2019 г. Часовникът вече е показван в Ню Йорк, Сингапур, Лондон и Тайпе и ще пътува до Женева, преди да се върне в Хонконг, където ще бъде пуснат в продажба в новата азиатска централа на Phillips на 23 май.
Часовникът се предлага заедно с няколко други бивши притежания на Пу И. Сред тях са 15 акварела, приписвани на зетя на Пу И - Гобуло Рунци, и червено хартиено ветрило, също подарено на Пермяков, със стихотворение, изписано от бившия император.


 Една от ръкописните тетрадки на Пу И, която според Филипс "дава невиждан досега поглед към ума му", също се продава заедно с копието на "Аналите" на Конфуций, като се очаква двата предмета да достигнат обща цена от над 25 000 долара.


Продажбата ще бъде последвана от двудневен търг на часовници на Phillips, на който ще бъдат представени около 240 часовника. Сред представените исторически забележителни предмети е лимитираната серия Omega Speedmaster Apollo XI 1969, подарена някога на астронавта на НАСА Чарлз "Пийт" Конрад младши, третия човек, стъпил на Луната.


 Източник: CNN


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

козирог