Пропуснато е да се отбележи, че САЩ признават острова за китайски в рамките на политиката "Един Китай", докато Куба е независима държава от 1902 г.

Свързани новини

24.06.2023 16:46

Китай и Куба са близо до споразумение за военна база: WSJ

Видян 11034 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Пекин и Хавана водят преговори за създаване на център за военно обучение в Куба, съобщи Wall Street Journal, позовавайки се на настоящи и бивши американски служители, които са говорили при условие за анонимност.

Преговорите за базата на северното крайбрежие на Куба са "в напреднал стадий, но не са приключили", твърди WSJ въз основа на описаните от служителите като "убедителни, но фрагментарни" и строго секретни доклади на американското разузнаване.

Един настоящ и един бивш служител заявиха, че съоръжението ще бъде част от "Проект 141" - китайска военна инициатива за създаване на бази и логистична подкрепа по целия свят. Ако това е вярно, то "би могло да предостави на Китай платформа за потенциално постоянно настаняване на войски на острова" и потенциално да разшири събирането на разузнавателни данни срещу САЩ, казаха те.

Докладът на списанието идва малко след като държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен посети Китай, за да "спре низходящата спирала в отношенията" между Вашингтон и Пекин. Той дори беше приет от китайския президент Си Дзинпин.


По-рано този месец същата медия твърди, че в Куба има "китайска шпионска база". След като първо отрече доклада като "неточен", Белият дом разкри разузнавателни доклади, в които се твърди, че четири китайски обекта за събиране на разузнавателна информация се намират в Куба поне от 2019 г. насам.

Куба нарече оригиналния доклад на WSJ "напълно лъжлив и неоснователен", а Министерството на външните работи на Китай заяви на 9 юни, че САЩ са "експерт в преследването на сенки" в други държави и намесата в техните дела. Пекин също така отбеляза, че Вашингтон е блокирал Хавана в продължение на повече от 60 години и поддържа собствена военна база в залива Гуантанамо.

Белият дом отказа да коментира новия материал на WSJ. Според неназованите служители администрацията на президента Джо Байдън се е обърнала към Куба, за да блокира сделката, позовавайки се на "това, което смята, че може да бъде кубинска загриженост относно предаването на суверенитет".

Други официални лица предположиха, че този ход на Китай може да е в противовес на изпращането на над 100 военнослужещи от САЩ в Тайван за обучение на местните военни по-рано тази година. Вестникът отбеляза, че Тайван се намира на приблизително същото разстояние от китайския континент, както Куба от САЩ. Пропуснато е да се отбележи, че САЩ признават острова за китайски в рамките на политиката "Един Китай", докато Куба е независима държава от 1902 г.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

телец