Киро и Лорер - съседи на Домусчиев в негов комплекс

Свързани новини

02.02.2024 10:12

Киро и Лорер - съседи на Домусчиев в негов комплекс след лъжата за завода за е-коли: BIRD

Видян 2537 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Една от първите запомнящи се публични изяви на новия служебен министър Кирил Петков беше анонсът, че в България ще се произвеждат електромобили. На 10 юли 2021 г. пред журналисти той обяви, че е подписан меморандум с германския производител Next.e.GO, а пет дни по-късно меморандумът беше одобрен и от Министерски съвет, пише Bird.bg.


Next.e.Go планираше да строи завод в Ловеч на терен на „Адванс пропъртис” на братята Георги и Кирил Домусчиеви. Три години по-късно завод няма. Само месец след рекламната акция на Петков, Кирил Домусчиев е станал съсед на Даниел Лорер и бащата на Кирил Петков. Двамата са съсобственици на имот в софийското село Бистрица. Към този момент Лорер е съветник на министъра Кирил Петков, а съпругата му е зам.-министър на Асен Василев.

Това повдига въпрос за конфликт на интереси, защото единият имотен ортак на бащата на министъра става негов съветник, а друг става зам.министър.

Кирил Домусчиев придобива на 20.08.2021 г. терен от 2299 кв.м. за 440 652 лв. По този начин той закръгля своите мащабни владения в района на границата на ПП Витоша, където строи сграда с размерите на дворец. Непосредствените му съседи Даниел Лорер и Петко Петков придобиват техните терени преди много години за много по-ниска цена като земеделска земя, но успяват да им сменят статута.
Лорер & 5co

Първо през 2004 г. Лорер и Петков купуват нива 3551 кв.м. за 10 000 лв., а на следващата година Лорер, съпругата му Виолета /тогава с моминското си име Късабонева/ и още едно лице придобиват съседната нива от 2000 кв.м. също за 10 000 лв.

След прекрояване на терените и оформяне на частна улица с тротоар, в Кадастъра са нанесени два участъка по 2540 кв.м., в които съсобственици се водят Даниел Лорер, съпругата му Виолета и Петко Петков. Петков притежава 1/2 част от единия терен, а Лорер и съпругата му по 1/4. Такова е разпределението на собствеността и в новооформената улица. Втория терен е с разпределение по 1/3 за всеки от съсобствениците.


Владенията на Домусчиеви в синьо и на Лорер и Петко Петков в розово




Покупката на Даниел Лорер и Петко Петков е изключително предвидлива и доходоносна. Статутът на земята им вече е променен и с Решение на СОС от 13.07.2023 г. е одобрен ПУП и План за застрояване на двата терена. Предвидено е на тях да се построят две къщи на два етажа. Едната с 273 кв.м. застроена площ, а другата с 375 кв.м.

Интересен факт е, че Лорер и Петков не са си разделили собствеността на терените и са съсобственици на улицата, което вероятно означава, че не планират да строят еднофамилни сгради, а по-скоро става дума за инвестиция. В момента терени като техните в с. Бистрица могат да се намерят в сайтове за недвижими имоти на цени до 300 евро на кв.м., но при успешно реализиране на строителен проект печалбите ще нараснат.

В тези имотни сделки, разбира се, няма нищо нередно. Може обаче да се постави въпроса за конфликт на интереси: дали когато си министър е редно да назначиш за съветник имотен ортак на баща ти, а колегата ти министър Асен Василев да назначи за зам.-министър неговата съпруга.

Също така е странен синхронът между ентусиазирания “пълен съпорт” на Кирил Петков /със съветник Даниел Лорер/ за инвестиционен проект с участието на олигарха Домусчиев и последващата имотна придобивка на Домусчиев в непосредствено съседство с тези държавни лица. Вероятно става дума за чисто съвпадение, както е съвпадение продажбата на сградата на “Чаталджа” на лице, чийто бизнес зависи от държавата.

Да си съсед на мощен олигарх може да донесе определени ползи. Той може, например, да инвестира в асфалтирането на улицата, която ви дели. От което да нарасне стойността на всички имоти. Засега обаче това не е направено. Не е направена и инвестицията в завода, а обещаните работни места днес ги няма. Което за пореден път доказва, че както за олигарсите, така и за държавните мъже и жени, недвижимите имоти са най-сигурното вложение.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

лъв