Главният преговарящ на Украйна в преговорите с Москва Давид Арахамия нарече евакуацията "най-трудната операция" от началото на конфликта

Свързани новини

02.05.2022 09:15

Киев потвърди евакуация от Азовстал

Видян 2046 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Около 100 души са напуснали разрастващия се стоманодобивен завод "Азовстал" в черноморския пристанищен град Мариупол и са се отправили към територия, контролирана от украинските сили, потвърди президентът Владимир Зеленский в публикация в Twitter в неделя. Заводът остава последният джоб на съпротивата на Киев в града, който иначе се контролира от руските сили и опълченците от републиките в Донбас.




Украинските официални лица все още работят съвместно с представители на ООН по евакуацията на цивилни от района, изтъкна Зеленски и добави, че евакуираните ще бъдат прехвърлени в украинския град Запорожие в понеделник.




Говорителят на Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси Савиано Абреу също потвърди пред Ройтерс, че операцията по евакуация е започнала на 29 април и се координира от Международния комитет на Червения кръст, както и от Русия и Украйна.


 


 


Главният преговарящ на Украйна в преговорите с Москва, Давид Арахамия, нарече евакуацията "най-трудната операция" от началото на конфликта. Той също така заяви, че "повече от 100 украинци, включително деца, жени и възрастни хора, най-накрая са в безопасност" Политикът обаче добави, че "много хора" все още остават в стоманодобивния завод и се нуждаят от евакуация.




По-рано в неделя руското министерство на отбраната съобщи, че около 80 цивилни са напуснали територията на завода. Руските сили и опълченците от република Донбас отвориха хуманитарен коридор за цивилни и поддържат прекратяване на огъня в района.


 


Според руските медии всички евакуирани са били транспортирани до село Безименное, което се контролира от опълченците в Донбас, и са получили подслон, храна и медицинска помощ. Цивилните граждани, които пожелаха да продължат да пътуват към контролираните от Украйна райони, бяха предадени на представители на ООН и Червения кръст, допълват медиите.




В стоманодобивния завод "Азовстал" все още се намират стотици украински войници, включително бойци от известния неонацистки полк "Азов". Построено по съветско време, съоръжението разполага с огромна мрежа от подземни тунели, която е превърната в крепост от украинските сили.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

стрелец

Обстановката до голяма степен ще е непредсказуема

Обстановката до голяма степен ще е непредсказуема.