Свързани новини

03.07.2012 15:44

Кандидат-студентите си плащат за здраве

Видян 1389 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Кандидат-студентите трябва да плащат здравните си вноски преди да започнат обучението си в университет, предупреди говорителят на НАП Росен Бъчваров.


"Обикновено на зрелостниците им се налага сами да погасят между една и три здравни вноски от 16,80 лева", каза той


Причината е, че в периода между завършване на училище и университета, когато държавата поема здравното осигуряване на редовните студенти, се образува няколкомесечен период без здравни вноски. Това можело да доведе до прекъсване на здравноосигурителните права на бъдещите студенти.


В момента под 40% от студентите се сблъскват с казуса по прекъснати права заради неплатени вноски преди началото на следването им.


„Държавата осигурява учениците в средните училища до момента на тяхното завършване, както и новоприетите редовни студенти до навършване на определена възраст. Но в диапазона от завършване на училище до приемане в университета остават най-често един, по-рядко два и почти никога три цели календарни месеца, за които се дължат по 16,80 лева здравноосигурителни вноски”, коментира Бъчваров.


Приетите за обучение в чужбина трябва да удостоверят, че учат там в края на всеки семестър и здравните му права ще бъдат запазени в България. „Добрата новина е, че те могат да се представят от родителите и не е необходимо това да става лично. Към момента единствения възможен начин българските студенти в чужбина да поддържат здравния си статус актуален е постфактум да се представя документ, удостоверяващ техния статус. Няма специална форма, и не би могло да има, защото един е документа, който издава Сорбоната, друг университета в Мюнхен, трети и четвърти извън Европейския съюз“, обясни Бъчваров.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

стрелец