Свързани новини

20.06.2018 18:06

Калфин загуби състезанието за шеф в ОЛАФ

Видян 2059 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европейската комисия съобщи, че днес е решила да назначи финландеца Виле Итала за генерален директор на европейската служба за борба с измамите със средства от ЕС (ОЛАФ), предаде БТА, цитирана от Дир.бг. Итала ще заеме поста на 1 август. Решението на ЕК е свързано с избора на Европейския парламент и на Съвета на ЕС. Итала, който е представител на Европейската народна партия, се състезаваше за поста с българина Ивайло Калфин.


Калфин е бивш вицепремиер в два кабинета - на Сергей Станишев (в който ръководеше и МВнР) и на Бойко Борисов (където бе и социален министър). На последните избори за президент бе кандидат на АБВ. В средата на април Комисията за бюджетен контрол на Европейския парламент класира именно Итала на първо място с 13 гласа, а на второ остана Калфин - с 11 гласа.


Тогава Калфин отбеляза, че е преди време е говорил с българския премиер за участието си в конкурса, а Бойко Борисов "откликнал позитивно" на намерението му да заеме този престижен пост в ЕС. Калфин изрази надежда за подкрепа от Борисов, която би помогнала много, но същевременно изтъкна, че премиерът може и да не се ангажира с въпроса, предвид принадлежността на ГЕРБ към ЕНП. Европейската комисия е доминирана от ЕНП.


Избраният за директор на ОЛАФ Виле Итала има правно образование. Той бе член на Европейската сметна палата от 2013 г., а преди това бе евродепутат от 2004 до 2012 година. Итала е бил министър на вътрешните работи от 2000 до 2003 г., а по-рано и главен прокурор на Финландия.


Преди десетина дни в интервю за в. "24 часа" Ивайло Калфин обяви, че българският постоянен представител към ЕС Димитър Цанчев е саботирал кандидатурата му.


"По най-неочакван начин при мен проблемът дойде от Съвета, където българският постоянен представител се дистанцира демонстративно от кандидатурата с обяснението, че България е председател на Съвета на ЕС и затова той не може да взема страна", казва Калфин. И припомня: "Преди 7 години при аналогичен случай - белгийско председателство и белгийска кандидатура, посланикът е много активен. Сега Димитър Цанчев направи това, което представителят ни в ООН Стефан Тафров направи при кандидатурата на Бокова".


"Имах подкрепа от Бойко Борисов, заявена много ясно, но посланикът после показа на всички, че държавата не може да се ангажира с този кандидат. Дали го направи на собствена глава, не знам", уточнява още той. На въпрос дали е говорил с премиера по повода, Калфин казва: "Информирах го три пъти поне, че не върви, така че знаеше, че има проблем."


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Тихомир Томов 30.06.2019 14:08

    Решили са да не слагат евреин на този пост ,защото финансовия комисар Московиси е евреин . А посланика е слушал глас от Свише , за да гласува против !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

лъв