Свързани новини

09.05.2018 13:12

Калфин: Димитър Цанчев "саботира" кандидатурата ми за ОЛАФ

Видян 3397 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Макар че финалното решение на Европейската комисия за новия генерален директор на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) предстои, българския кандидат за поста Ивайло Калфин очевидно смята, че няма шансове пред конкурента си Виле Итала, бивш вътрешен министър на Финландия. Калфин коментира във вторник пред Mediapool , че постоянният представител на България в ЕС Димитър Цанчев "саботира" кандидатурата му, но примерите, които даде за това, не изглеждат особено убедителни, пише Медиапул.

В отговор на запитване от медията, Външно министерство отхвърлило обвиненията на Калфин. Oттам посочиха, че посланик Цанчев е поддържал постоянен контакт с Калфин, а твърденията, че се е дистанцирал от кандидатурата му, не отговарят на истината.

Така или иначе обаче, отново е налице интрига около българска кандидатура за важен международен пост.
След дълга процедура по селектиране на 70 кандидатури, Калфин, който е бивш вицепремиер от кабинета "Борисов 2" и бивш външен министър от кабинета "Станишев", се оказа втори в късия списък от четирима кандидати за ОЛАФ. В средата на април Комисията по бюджетен контрол в Европейския парламент определи в съревнованието да останат българският политик и финландецът Виле Итала, който обаче се оказа фаворит с 13 гласа, два повече от тези на Калфин. Другите двама в късия списък са германецът Андреас Млицке и французинът Франсоа Крюгер.

Процедурата продължи в Съвета на ЕС, чийто ротационен председател е България. Решението на Съвета се взима с квалифицирано мнозинство, но преди това има съгласувателна процедурата в т.нар. тройка на страните председателки на съюза – България (настоящ председател), Австрия (бъдещ) и Естония (предходен). Обикновено Съветът на ЕС подкрепя предложенията на Тройката. Финалното решение е на Европейската комисия.

Тъй като в момента България държи председателството на ЕС, българският посланик си направи отвод и бе заместен от румънския си колега. Това бе известно още в средата на април, както става ясно и от публикация в Euroactiv, но тогава реакция (поне публична) от страна на Калфин нямаше.

Сега обаче той твърди, че именно отводът бил един от начините, по които Димитър Цанчев е саботирал кандидатурата му.

Пред Mediapool Калфин разказа, че Цанчев е приел неофициалния съвет на секретариата на Тройката да си направи отвод, защото било "неудобно" страната председател да прави кампания за своя кандидат. Цанчев приел този съвет и е бил заместен от румънския представител.

Преди седем години Белгия е председател на Съвета на ЕС и има свой кандидат за шеф на ОЛАФ. Тогава белгийският представител в ЕС не само не се отвежда от процедурата, ами провежда кампания в полза на националния кандидат, коментира Калфин. По думите му накрая Цанчев му казал, че в Тройката смятат Виле Итала за "една идея" по-добър от него.

От МВнР обясниха, че освен, че Калфин и Цанчев са от една и съща националност, има и друг казус. Посланик Цанчев е работил на пряко подчинение на Калфин в качеството му на министър на външните работи.

"Очевидният конфликт на интереси би опорочил процедурата и би навредил на кандидатурата на г-н Калфин. По тази причина тричленната комисия бе съставена от постоянните представители на Естония, Австрия и Румъния", посочиха от Външно министерство.

Вторият проблем, посочен от Калфин, е неясната процедура. Европейският парламент излъчва двама ясни фаворити за позицията, а Тройката предлага на Съвета на ЕС да гласува четирима претенденти. Ивайло Калфин казва, че не е получил обяснение защо се случва това, а Димитър Цанчев също не е успял да му обясни.

"Цанчев не си мръдна пръста дори да уточни процедурата. В същото време финландският постоянен представител в ЕС направи цяла кампания в полза на своя кандидат. Неофициално ми бе обяснено, че българският посланик видимо се дистанцира от българската кандидатура. На дипломатически език това означава, че държавата не я подкрепя", заяви Калфин пред Mediapool.

"Неясната процедура", за която той говори, обаче е една и съща. Решението за избора на новият ръководител на ОЛАФ се взима от председателя на ЕК.

От Външно министерство категорично отхвърлиха и това твърдение.

"Посланик Димитър Цанчев е поддържал постоянен контакт с г-н Калфин в хода на подготовката му и е го информирал лично относно описаната по-горе процедура. Твърденията, че посланик Цанчев се е дистанцирал от кандидатурата на г-н Калфин, не отговарят на истината. Напротив, с оттеглянето си от тричленната комисия, провеждаща интервютата, той е предотвратил всякаква възможност обективността на процедурата да бъде поставена под съмнение, което единствено би навредило на кандидатурата на г-н Калфин", посочиха от МВнР.

Решението за избор на нов ръководител на ОЛАФ се взима от председателя на Европейската комисия. Европейският парламент и Съвета на ЕС не взимат решение, а единствено дават консултативни становища. В рамките на Съвета тричленната комисия, включваща постоянните представители на настоящото, предишното и следващото ротационно председателство провеждат интервюта с кандидатите и преценяват тяхната подготвеност. След това изготвят доклад с класирането на кандидатите, който се представя в Комитета на постоянните представители (КОРЕПЕР 2) и след това се изпраща писмо до председателя на ЕК. Комисията е класирала на първо място финландеца Виле Итала. Втори е Калфин, а след него са германецът Андреас Млицке и французинът Франсоа Крюгер. Класираното на кандидатите съвпада с това на Европейския парламент.

Калфин се оплака, че посланик Цанчев му обяснил, че заради българското европредседателство, няма как да води активна кампания в негова подкрепа. Той обаче се позова на друг прецедент, отпреди седем години, за обратната практика. "Отвън погледнато, това си означава саботиране на кандидатурата. България е видимо пасивна в тази ситуация", възмути се Калфин пред Mediapool.

Запитан дали смята, че "саботажът" е разпореден от премиера Бойко Борисов, Ивайло Калфин заяви, че сопред него по-скоро е лично решение на посланика ни към ЕС.

"Борисов се ангажира и дори организира няколко срещи в подкрепа на моята кандидатура", каза той и допълни, че поведението на Цанчев е необяснимо и дори "обидно", защото двамата се познават и са работили заедно в Министерството на външните работи (Димитър Цанчев бе говорител на Калфин на по времето, когато последният бе външен министър).

От Външно министерство обаче посочиха, че "процедурата не включва провеждане на кампания, нито дискусия между държавите-членки в Комитета на постоянните представители или гласувано в КОРЕПЕР 2, доколкото става въпрос за административна длъжност, а не политическа позиция".

"Консултативното становище на Съвета се опира на становището на тричленната комисия на базата на представянето на кандидатите при проведените интервюта", добавиха от МВнР.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

водолей

Ще си възвърнете вярата в хората

Ще си възвърнете вярата в хората, при това по някакъв