Какво различава Отличника от Перфекциониста

Свързани новини

08.05.2023 07:37

Какво различава Отличника от Перфекциониста и защо те са най-добрите работници

Видян 18788 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Психолозите смятат Синдрома на отличника за проблем, който може да се развие в невроза, а по отношение на перфекционизма някои смятат, че може да бъде заболяване.

Синдромът на отличника, който според изследванията на психолозите е по-присъщ за дамите, се основава на неистова нужда от оценката на другите – да се хареса, пренебрегвайки себе си.

Най-често този психологически проблем решават хора, чиито родители са го изисквали от тях, сякаш не са възпитавали човек, а са дресирали животно. Неистовата нужда от тяхната оценка се пренася при хората със Синдром на отличника по отношение на началниците и/или властниците.

Такива хора най-често се превръщат в работохолици. Те са добри за онези, на които са жертва – особено за началниците, тъй като са не просто добри, а са направо самоотвержени работници.  

Понеже тези хора имат постоянна нужда от измерител и живеят в непрестанна състезателност, те ценят повече парите, отколкото чувствата и отношенията, включително семейните и родители - деца.

За разлика от Отличника, Перфекционистът не търси оценката на другите, а собствената си безпощадна оценка. Тези хора имат проблема, че никога нищо не е достатъчно добро за тях. Особено те самите.

Това се превръща в психологически проблем, който може да се развие дори в заболяване. Защото те живеят в постоянна тревога. Непрекъснато живеят с идеята за личен провал и че не са достатъчно добри, но вечният стремеж към съвършенство при тях може да достигне болезнени форми, което вече е невроза.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв