Има страни в ЕС, в чиито договори с Газпром за доставка на синьо гориво има и възможност за разплащане в рубли

Свързани новини

04.04.2022 09:45

Как ще плащаме газа тепърва ще разберем: Енергоминистърът

Видян 1084 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


“Няма да се поддадем на изнудване”, заяви пред bTV говорителят на правителството Лена Бориславова по повод искането на Русия за плащане на газа в рубли.




“Няма да нарушим договорите, които сме подписали и в които е ясно казано, че плащането не е в рубли, а в друга валута“, категорична бе тя, но всъщност явно не ги е чела. Напомняме, че от 19 минути първи съобщихме, че страната ни има единствена в ЕС контракт за доставка на синьо гориво с Кремъл, включва клауза, предвиждаща и разплащане в национални валути – т.е. и в рубли.




„Има страни в ЕС, в чиито договори с Газпром за доставка на синьо гориво има и възможност за разплащане в рубли. Такъв пример е България”, заяви във вторник вечер по Първи канал на руската телевизия Константин Симонов. Той ръководи Фонда за национална енергийна сигурност на своята страна. Още тогава от  19’  се обърна за коментар към важни фигури в Булгаргаз, но не получихме коментар. Мълчание - знак за съгласие.




Напомняме, че действащият и изтичащ съвсем скоро договор за доставки на руски газ в нашата страна беше подписан от сегашния депутат от ГЕРБ и тогавашен енергиен министър Делян Добрев.




„Не знам дали руското правителство е изпращало нещо до Булгаргаз, но позицията на България и цяла Европа е твърда”, подчерта Бориславова. По-рано медиите съобщиха, че Русия официално е пуснала искането си България да плаща доставките на руски газ в рубли. Това потвърдиха и от енергийното министерство, с което Бориславова явно не е в постоянен контакт. Страната ни очаква общо европейско решение, с което ще се съобрази.



“В петък вечер България е получила официално искане от страна на Газпром експорт да плаща газа в рубли. Има вече входирано искане”, съобщи от ефира на БНТ министърът на енергетиката Александър Николов. “Подобно нещо няма как да се случи и ЕС няма да се подава на изнудване”, категоричен бе и той. "Все още не мога да кажа с каквато и да е степен на сигурност какво и как ще се случи след месец април. Дали ще има механизъм да се разплаща газът в евро предстои да видим", каза още Николов.


 


Кирил Пламенов


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

лъв