Свързани новини

27.03.2014 11:50

Кадиев: Лихвеният процент ще излиза от формула, а не от желанието на банката

Видян 1211 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В закона за кредити и банките има няколко основни промени. Те засягат начина, по който се формира лихвеният процент. Клиентът ясно ще знае как се формира плаващата част. Лихвеният процент ще зависи от формула, а не от желанието на банката. Ще има и възможност за предсрочно, безтаксово погасяване на кредита. Това обяви депутатът от БСП Георги Кадиев пред Нова телевизия.


Припомняме, че днес депутатите продължават работата си по второто четете на Закона за Сметната палата. Очаква се днес той да бъде приет окончателно. В дневния ред на парламента е и второто четене на Законопроекта за потребителския кредит. „Ако днес тръгне законът за кредитите, в средата на другата седмица може да бъде приет”, добави социалистът.


Неизяснен остава въпросът какво правим със старите потребители. „Единият вариант е да разрешим безлихвено погасяване и за старите ипотечни кредити, но това ще натовари банките. Вторият, по-реалистичен вариант, е да се въведе клауза, даваща право на всеки потребител да изиска от банката да му направи ново предложение. В бъдеще всички такси ще отпаднат, с изключение на таксата за разглеждане на кредити, което е смислено, защото справките струват пари”, обясни Кадиев.


Промените в закона за потребителския кредит предвиждат разширяване на законовия обхват и по отношение на кредити под 400 лв, поради зачестяващата практика на отпускане на "бързи" кредити при неизгодни условия. „С новите текстове се забранява на банките да събират някои видове такси и комисионни, за които се приема, че са част от дейността на банката при предоставянето на кредита. Става дума за такси и комисионни за одобрение и усвояване на кредит, както и за неговото управление”, завърши депутатът.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

скорпион