Къде законите се спазват най-добре

Свързани новини

31.10.2023 11:55

Къде законите се спазват най-добре

Видян 795 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

За шеста поредна година върховенството на закона в световен мащаб е подложено на спад, съобщава последният доклад на Световния институт по правосъдие (WJP). В доклада се разглежда състоянието на правовата система и управлението на закона в 142 държави и юрисдикции по целия свят. Резултатите показват, че наблюдаваните тенденции в сферата на върховенството на закона се отразяват на глобално ниво.

По индекса на върховенството на закона на WJP за 2023 г., най-високо класираната държава е Дания. Тя се превърна в епицентър на правовата стабилност и ефективност. Дания се нарежда на върха с оценка, която отразява осемте ключови фактора, определени от института – ограничения на правителствените правомощия, липса на корупция, отворено управление, основни права, ред и сигурност, регулаторно прилагане, гражданско правосъдие и наказателно правосъдие.

Датска културна и правова традиция съчетаваща се с активни усилия за укрепване на институциите, като съдебната система и правоприлагането, са съдействали за този висок резултат. На второ място в индекса се нарежда Норвегия, следвана от Финландия, Швеция и Германия. Тези държави също се отличават със силни правови системи и устойчиви институции, които подкрепят върховенството на закона.

Държавите, които се намират в дъното на индекса за върховенство на закона са: Венецуела, Камбоджа и Афганистан. Тези страни срещат сериозни предизвикателства в поддържането на правовия ред и установяването на правосъдие.

В доклада се споменават и държавите, които са изпитали най-голям спад във върховенството на закона през изминалата година. Това са: Судан, Мали, Иран, Никарагуа и Афганистан. Всички те са били изправени пред социални и политически напрежения, които са подкопали правовия ред и институциите.

Също така, има и положителни тенденции. Страните, които са подобрили върховенството на закона най-много през 2022-2023 г., са България, Хондурас, Кения, Словения и Джордан. Тези страни са работили усърдно за реформиране на правовата система, подобряване на корупционните практики и укрепване на правовата стабилност.

България е отличен пример за подобрение в тази област. С усилията си за реформиране на съдебната система и борба с корупцията, страната е успяла да подобри своя ранг в индекса на WJP. Това е доказателство за ангажимента на българското правителство за укрепване на правовия ред и увеличаване на доверието в институциите.

Индексът за върховенство на закона на WJP за 2023 г. предоставя ценни данни и оценки за състоянието на правовата система в световен мащаб. Този доклад е инструмент, който подпомага усилията за подобряване на правосъдието и правовата стабилност в различни страни. Със задълбочено разбиране за предизвикателствата и успехите в тази област, правителствата и международната общност могат да работят заедно, за да укрепят върховенството на закона и да осигурят справедливост и права за всички граждани.




Автор и инфографика: Pixotab


Харесайте и страницата им във Фейсбук: Pixotab



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

стрелец