Първото в света лабораторно отгледано говеждо месо

Свързани новини

22.01.2024 16:37

Израел одобри първото в света лабораторно отгледано говеждо месо

Видян 1944 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Израелска компания е получила предварително одобрение от правителството да продава първите в света пържоли, произведени от култивирани говежди клетки, съобщи тази седмица Министерството на здравеопазването на страната.

Министерството заяви, че одобрението е част от пилотна програма за алтернативни протеини, провеждана от Департамента за управление на риска при храните. То също така се позова на нарастващото глобално търсене на "продукти от нежив произход", като добави, че работи за одобряване на алтернативни източници на храна. Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху нарече разработката "глобален пробив" и "важна новина за продоволствената сигурност, опазването на околната среда и грижата за животните".

Aleph Farms, която получи разрешение, ще произвежда говеждо месо от клетки, получени от оплодена яйцеклетка на крава на име Люси, порода черен ангус, която живее във ферма в Калифорния. Въпреки това може да минат месеци, преди продуктът да бъде сервиран на посетителите, тъй като регулаторните органи все още трябва да одобрят етикетите на компанията и да извършат окончателна проверка.

"Решаването на общи предизвикателства като продоволствената сигурност ще бъде най-добрият начин да се гарантира просперитетът на региона на Близкия изток, както и на други региони по света, които са значително зависими от вноса на храни, с акцент върху Азия", заяви главният изпълнителен директор на Aleph Farms Дидие Тубиа, цитиран от Times of Israel.


Създаването на култивирано или "клетъчно култивирано" месо, известно още като месо, отгледано в лаборатория, може да помогне за намаляване на въздействието върху околната среда на традиционното производство на месо, твърдят поддръжниците. Въпреки това производството на такова месо в големи мащаби би означавало високи разходи, посочват експертите.

Сингапур и САЩ вече одобриха за продажба култивирано пилешко месо. Съобщава се, че повече от 150 компании по света имат планове за производство на лабораторно отгледано месо.





 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес фокусът ви може да се измести към практичните аспекти


Днес фокусът ви може да се измести към практичните