Коментирайки продължаващата офанзива на Израел в Газа, посланикът определи операцията като "война за оцеляване в Близкия изток". "Живеем в много труден регион", отбеляза той, като добави, че "ако те възприемат като слаб, животът ти ще бъде мизерен".

Свързани новини

26.10.2023 13:59

Израел иска от Индия да обяви Хамас за "терористична" група

Видян 892 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Израел поиска от Индия да обяви Хамас за "терористична" организация след безпрецедентното нападение на групировката на 7 октомври, при което загинаха най-малко 1400 израелци.

"Разговаряхме със съответните органи тук [в Индия]", заяви израелският посланик в Ню Делхи Наор Гилон. "Това не е първият път, в който говорим за това. Мисля, че и двамата разбираме заплахата от тероризма. Това не е нещо, върху което оказваме натиск."  

Той заяви, че обявяването на "Хамас" за терористична групировка от страна на Индия е "дължимо" заради общата "война срещу тероризма" на страните, цитиран от Hindustan Times.

Гилон заяви, че израелски официални лица са отправили искането към индийските си колеги след нападението на 7 октомври и "все още са в диалог". "Ние разговаряме с Индия. Това е приятелски разговор", добави той.

Индийският министър-председател Нарендра Моди беше един от първите световни лидери, които осъдиха нападението на Хамас срещу Израел като "тероризъм", въпреки че не назова името на групировката в изявлението си. По-късно той осъди "тероризма във всичките му форми и проявления" по време на телефонен разговор с израелския си колега Бенямин Нетаняху.

В сряда израелският пратеник заяви, че коментарите на Моди, "недвусмислено осъждащи тероризма", са задали "много ясен тон". "Когато става въпрос за тероризъм - каза Гилон - Индия също така изхожда от гледната точка на човек, който знае за какво говори, тъй като самата тя е жертва на тероризъм".

Коментирайки продължаващата офанзива на Израел в Газа, посланикът определи операцията като "война за оцеляване в Близкия изток". "Живеем в много труден регион", отбеляза той, като добави, че "ако те възприемат като слаб, животът ти ще бъде мизерен".


 Той твърди, че Иран "финансира, обучава и оборудва Хамас". След нападението обаче върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей отрече каквото и да било иранско участие.


Макар да осъди "тероризма" след нападението на Хамас, индийският министър-председател Нарендра Моди също така подчерта, че цивилните жертви в продължаващия конфликт са "въпрос на сериозна и постоянна загриженост". Ню Делхи също така потвърди позицията си в подкрепа на "преки преговори за установяване на решение за две държави" за разрешаване на израелско-палестинския конфликт.


По време на разговора си с президента на Палестинската власт Махмуд Абас миналата седмица Моди потвърди ангажимента на Ню Делхи да продължи да оказва хуманитарна помощ на палестинския народ.


Създадена през 1987 г., Хамас придобива контрол над Газа през 2007 г. САЩ, Обединеното кралство, Израел, Австралия, Япония и Европейският съюз са сред държавите и регионалните блокове, които официално са определили групировката като терористична организация. Повечето от големите западни държави по принцип подкрепят ответните удари на Израел срещу Хамас в Газа, при които вече са загинали най-малко 6546 палестинци и са ранени 17 439 души, по данни на здравното министерство на региона.


Снимка: Архив



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв

Много е важно днес да останете верни на себе си


Много е важно днес да останете верни на себе си и да