По данни на китайските митници вносът на въглища през декември е достигнал рекордните 47,3 млн. тона след третия по големина обем, отчетен през ноември, като по този начин общият внос през 2023 г. е достигнал исторически максимум.

Свързани новини

28.01.2024 07:01

Износът на руски въглища за Югоизточна Азия нарастна с близо 50%

Видян 19357 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Износът на руски въглища за страни от Югоизточна Азия се е увеличил миналата година, след като доставките за ЕС са спрени на фона на западните санкции срещу Москва, сочат данни от фирмата за енергийни анализи Kpler.


Доставките на руски въглища за Югоизточна Азия, с изключение на Китай, са скочили с 47% през 2023 г. и са достигнали 13,1 млн. тона.


Сред страните, които са увеличили вноса на руски въглища, е Шри Ланка, която е увеличила покупките си 4,5 пъти до 1,6 млн. тона. Виетнам почти удвои вноса до 3,9 млн. тона, Малайзия - с 18% до 3,8 млн. тона, а Индонезия - 1,7 пъти до 3,4 млн. тона. Доставките за Мианмар са се увеличили с 10%, достигайки 41 000 тона през миналата година, докато Бангладеш е закупил 48 000 тона въглища от Русия, сочат данните.

В същото време Пекин, който понастоящем е най-големият азиатски търговски партньор на Москва, е внесъл 40% от целия руски износ на въглища от 2022 г. насам, следван от Индия (20%) и Южна Корея (13%), сочат данните.


 По данни на китайските митници вносът на въглища през декември е достигнал рекордните 47,3 млн. тона след третия по големина обем, отчетен през ноември, като по този начин общият внос през 2023 г. е достигнал исторически максимум.

Според предварителните оценки на Kpler износът на руски въглища за Китай е възлизал на 104 млн. тона през миналата година, което представлява близо 43% увеличение на годишна база, тъй като двете страни задълбочават енергийното си сътрудничество.

Повишаването на руския износ на въглища за азиатските пазари идва в момент, когато Москва пренасочи търговския си поток след забраната за внос на въглища от ЕС, наложена през декември 2022 г.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

водолей